335 000 osäkra väljare avgör vem som vinner

Stödet för S ökar – men nedåt för SD och M

För första gången under valspurten ökar Socialdemokraterna. Samtidigt fortsätter stödet att minska för både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Men 335 000 väljare har fortfarande inte bestämt sig. De sista dagarna avgör vilka som blir vinnarna, enligt Aftonbladet/Inizio.

I dag är det bara fem dagar kvar till valet och spänningen ökar. För första gången sedan förra månadsskiftet ökar stödet för Socialdemokraterna, nu till 24,6 procent.

Det är välkomna besked för Socialdemokraterna som genomför valrörelsen med historiskt lågt stöd. De ser, trots uppgången, ut att göra sitt sämsta val sedan Sverige blev en demokrati.

Men en uppgång är en uppgång och det ger sannolikt de socialdemokratiska valarbetarna råg i ryggen. I nästa mätning, i slutet av veckan, får vi veta om förändringen är tillfällig eller består.

Det ökande stödet kan vara ett resultat av förra veckans så kallade valbomb. Om Socialdemokraterna får som de vill ska varje förälder med barn mellan fyra och 16 år få möjlighet att ta betald ledighet fem dagar per år när barnen är hemma från skolan på grund lov, studiedagar och liknande.

Det som tyder på att det kan vara förklaringen är att Socialdemokraterna lyckats locka tillbaka väljare som tidigare gått till Vänsterpartiet.

För de andra stora partierna är det inte lika muntert. Stödet minskar för både Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Stödet för SD har minskat med 3,2 procentenheter sedan i juni och nu skulle 17,3 procent av väljarna lägga sin röst på Jimmie Åkessons parti. Moderaterna har tappat 1,7 procentenheter sedan första halvan av augusti och samlar nu 19,2 procent av väljarna.

När det började regna igen i Sverige och skogsbränderna och hettan slutat vara i fokus började stödet för Miljöpartiet att dala. Det ökade från 3,9 procent i slutet av juni till 5,8 procent i slutet av augusti. Men nu har det sjunkit till 5 procent.

Men för Kristdemokraterna fortsätter det uppåt. Ebba Busch Thor har visat en otrolig fighting spirit under valspurten och det har betalat sig. I slutet av juni sade 4,5 procent att de skulle lägga sin röst på Kristdemokraterna enligt Aftonbladet/Inizio. I dagens mätning är siffran 6,5 procent.

Skillnaden mellan blocken är fortsatt mycket liten, 1,1 procentenheter. Det motsvarar omkring 63 000 väljare. Nästan fem gånger så många, 5,4 procent av väljarna, uppger att de fortfarande inte vet vilket parti de ska rösta på.

Båda blocken ökar med 0,2 procentenheter. Förklaringen är framför allt Sverigedemokraternas tapp.

Det innebär att de sista, tv-täta, dagarna före valet blir avgörande för de 335 000 osäkra väljarna. På torsdag sänds TV4:s partiledardebatt, dagen därpå SVT:s. På lördag är det duell mellan Ulf Kristersson och Stefan Löfven i TV4. Men då ska tittarna ställa frågor och då brukar det tyvärr bli ganska tamt.

Årets valrörelse har varit avvikande, för att uttrycka sig försiktigt. För det första känns det som den, med enstaka undantag, pågått sedan förra valet, alltså i fyra år.

För det andra är den ovanligt kort, bara en dag längre än den skulle kunna vara. Valet hålls den andra söndagen i september och kan alltså tidigast infalla 8 september. Det kommer inte att ske förrän tidigast 2054. År 2046 kommer det också hållas den 9, annars tidigast 11 september.

För det tredje har valrörelsen inte handlat om något särskilt. Utom vem som vinner. Det vet vi om fem dagar.

Aftonbladet/Inizio

Vänsterpartiet 9,4 procent - 0,7 %

Socialdemokraterna 24,6 procent + 1,5 %

Miljöpartiet 5,0 procent - 0,6 %

Kristdemokraterna 6,5 procent + 0,5 %

Centern 8,4 procent - 0,1 %

Liberalerna 6,0 procent + 0,1 %

Moderaterna 19,2 procent - 0,3 %

Sverigedemokraterna 17,3 procent - 0,8 %

Övriga partier 3,5 procent + 0,3 %

Andel väljare som säger att de tänker rösta på partiet ifråga. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes mellan 25 och 30 augusti.

Alliansen 40, 1 procent + 0,2 %

De rödgröna 39,0 + 0,2 %

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2 845 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 27 augusti och 3 september. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes mellan den 25 och 30 augusti.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.