Busch Thor är den verkliga oppositionsledaren

KD-ledarens energi är det inget fel på

VISBY. Tyvärr Ulf Kristersson, du är petad av tronen.

Det är Ebba Busch Thor som spelar rollen som Sveriges oppositionsledare. Inte du.

Det var en mindre tacksam uppgift än vanligt att vara näst siste talare i Almedalen. Här ser redan ut som i Klondyke efter guldruschen; övergivet och till åtminstone till hälften rivet.

Men KD-ledaren Ebba Busch Thor lät sig inte nedslås av detta utan levererade det tal som hittills, och utan tvekan, har innehållit mest energi.

Januariavtalet är fel. Partierna bakom januariavtalet har fel. Centern och Liberalerna är svaga i köttet, Socialdemokraterna kan inte leda landet, vårdköerna är för långa och kvinnors karriärhets förödande. Ebba Busch Thor vevade och hon gjorde det bra.

Hon tillät sig till och med som förste talare denna vecka, att vara lite rolig. Hon tyckte att Socialdemokraterna skulle titta på hennes ryggtavla när hon klev av Almedalsscenen för att få veta hur en ryggrad ser ut.

Kul var också hennes beskrivning av förhandlingen som ledde fram till januariavtalet. Hon kallade den ”ska vi byta reformer med varandra” och basarhandlarpolitik. Inte helt rättvist men ett uns av sanning ligger det i bildspråket.

Nåväl, vad vill då Busch Thor? Hon vill, efter ett riksdagsval som gav en ännu större borgerlig majoritet än tidigare, ha en borgerlig regering.

Hon vände sig direkt till den nyvalda L-ledaren Nyamko Sabuni: Kom hem till borgerligheten, vädjade hon.

Men sanningen är ju den att de fyra borgerliga partierna inte kunde bilda regering i höstas eftersom deras syn på Sverigedemokraterna inte bara skiljer sig åt. Den är som eld och vatten. Och på den punkten har inget ändrats sedan dess.

Och trots veckan lunchträff med SD-ledaren nämnde Busch Thor inte partiet i sitt tal. Hon bara sade att Sverige kan ha en ny regering i höst.

Men hur, kära Ebba? C och L tänker inte dansa efter din pipa och du inte efter deras. SD sätter stopp för det, hur många luncher du än äter med Jimmie Åkesson.

En annan fråga som hon undvek var aborträtten, trots att den orsakat en stort väljartapp för KD i de senaste opinionsmätningarna. Möjligen klokt, KD går inte riktigt i takt i den frågan.

Däremot talade Busch Thor, som hon ofta gör, om vardagsfeminismen. Eller den nya feminismen, där kvinnor inte skulle göra karriär på mäns villor. Vad hon menar med det är synnerligen oklart.

Busch Thor tog utgångspunkten i att risken för att bli sjuskriven ökar kraftigt för kvinnor som fått sitt andra barn. Därför var det bra att föräldrar i dag kan vabba tillsammans och att man kan dela på pensionsrätterna.

Men är det en ny kvinnlig karriärväg? Eller en ny karriär för familjen? Eller rentav ingen karriär alls. Jag lutar åt det senare.

Ebba Busch Thor är ett energiknippe. Hennes mål är tydliga, en borgerlig regering, en bättre sjukvård, en värdigare omsorg om de äldre och familjen i centrum.

Hon leder visserligen ett parti som stöds av blygsamma 6,3 procent av väljarna (i senaste riksdagsvalet). Men hon beter sig som det är hon som är oppositionsledare.

Ulf Kristersson är, åtminstone tillfälligt, petad från den tronen. Trots att han företräder ett mer än tre gånger så stort parti.

Talet i korthet

Känsla: Det var mycket av den varan. Ett brinnande angrepp på allt som inte är borgerligt eller som inte ser patienter, äldre och familjen.

Humor: Jaha, bland annat visade hon upp sin rygg för att visa hur en ryggrad (ordhållig) ser ut.

Attacker: På januariavtalet, på partierna bakom det, på C och L, på Socialdemokraterna. Bland annat.

Nyhet: Det skulle i så fall vara den våldsamma energin i angreppen på de forna Allianskollegerna. Som dock inte är helt ny.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.