Anders Ygeman efter skolattacken: "Vi ska vända på varje sten"

Uppdaterad 2015-10-26 | Publicerad 2015-10-23

Inrikesminister Anders Ygeman (S) fördömer de hot som följt i spåren av gårdagens skolattack i Trollhättan.

Han uppmanar nu alla att besinna sig och se allvaret situationen.

– Det är vidrigt att använda attentatet till att sätta skräck i människor, säger han.

Anders Ygeman är ansvarig för terrorism och brottsbekämpning i regeringen. Han är skakad av gårdagens våldsamma attack i Trollhättan och menar att regeringen kommer att "vända på varje sten" för att se om det finns fler åtgärder för att förhindra liknande attacker händer igen.

– Vi ska följa förundersökningen och de utvärderingar som sker efter det här och dra alla lärdomar vi kan, säger han.

"Polisen snabbt på plats"

Samtidigt konstaterar Ygeman att skola och polis tycks ha använt sig av de planer som finns för liknande händelser, i det akuta skedet.

– Jag kan konstatera att polisen i den här kaotiska situationen snabbt fanns på platsen och avbröt attentatet genom att oskadliggöra gärningsmannen.

Under fredagsmorgonen slog polisen i Trollhättan fast att motivet till dådet tycks ha varit politiskt. 

– Det är fruktansvärt att en gärningsman har gått till attack på folk bara på grund av deras hudfärg. Försvarslösa barn, lärare, elevassistenter, säger Ygeman.

De skolhot som följt i spåren av attacken fördömer han helt.

– Det är vidrigt att använda det här attentatet till att sätta skräck i människor. Jag vill verkligen uppmana alla att besinna sig och se situationens allvar.

Går det att skydda sig mot sådant här i vårt öppna samhälle eller måste skolorna börja stänga in sig mer?

– Skolorna ska naturligtvis ha sitt säkerhetsarbete men Sveriges öppna samhälle är nog i sig ett skydd mot den här typen av attentat. Vi ska inte möta attentatsmän med slutenhet utan snarare med öppenhet och demokratiskt samtal. Vi ska inte låta dem vinna, säger Ygeman.

Vad vill du säga till alla de elever och föräldrar som är oroliga efter attacken i Trollhättan?

– Jag förstår den oro som finns men det här är en extremt ovanlig händelse, senast något liknande hände var 1961.

Löfven: Vi avvaktar utredningen

Statsminister Stefan Löfven besökte den drabbade skolan i Trollhättan på torsdagen. Han menar att han vill invänta resultatet av polisens utredning innan han säger något om de eventuella motiv som gärningsmannen kan ha haft.

– Vi kan självfallet inte utesluta att det är politiskt, men jag vill avvakta någon definitiv kommentar till jag fått ett säkert besked.

Vad kan regeringen göra för att förhindra att sådant här händer igen?

– Skolverket jobbar med skolorna angående säkerhetsfrågor, det är något som hela tiden måste utvecklas. Men vi avvaktar också i det avseendet den här utredningen innan vi kan dra några slutsatser från just det här attentatet, säger Stefan Löfven.