Ministern: ”Antalet asylsökande måste ned rejält”

Uppdaterad 2015-11-24 | Publicerad 2015-11-20

Justitieminister Morgan Johansson är hård i sin kritik mot den danska regeringen för att de inte inför gränskontroller.

Men hans danska kollega ger inte mycket för den svenska uppmaningen att "bli gränskontrollant".

– Det är ohållbart att i den här situationen be Danmark att åta sig den rollen för Sverige. Det kommer vi aldrig att göra, säger Danmarks justitieminister Søren Pind.

Cirka 200 flyktingar, som velat ta sig via Sverige till Finland eller Norge, sitter fast i Malmö. Efter att Sverige infört gränskontroller är den vägen stängd och de som kommer till Sverige måste antingen söka asyl eller lämna landet. Flyktingarna vill i stället vända tillbaka till Danmark, men där är de inte välkomna.

Frågan har nu lyfts till regeringsnivå mellan länderna. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) menar att situationen är en konsekvens av att Danmark inte infört gränskontroller mot Tyskland.

– De människor som inte vill söka asyl i Sverige och inte heller i Danmark, de borde ha stoppats på gränsen till Tyskland. Det här är människor som har åkt genom Danmark och uppehållit sig illegalt där. Det är klart att det är ett danskt ansvar att se till att lösa situationen. Vi kan inte ha en situation mellan våra grannländer där vi skickar personer fram och tillbaka, säger han.

”Antalet asylsökande måste ned rejält”

Ministern är mycket kritisk mot att den danska regeringen inte har infört gränskontroller, till stor del av säkerhetsskäl. Johansson menar att även danska måste ta ansvar för ”Europa och Nordens säkerhet”.

– Det är anmärkningsvärt att de fortfarande, en vecka efter dåden i Paris, inte gjort det. Om danskarna inte har kontroll på vilka som åker över deras territorium så tappar vi ett filter till i Europa. Vi behöver alla filter nu för att kunna begränsa rörligheten för de som är misstänkta för olika terroristbrott, säger han.

Han meddelade också att inrikesminister Anders Ygeman (S), i dag på plats på toppmöte i Bryssel, ska ta kontakt med den danska regeringen i frågan.

Danmark är inte förtjust i den svenska uppmaningen att införa gränskontroller för att få kontroll över flyktingflödet.

– Den förre svenske statsministern talade om att man skulle öppna sina hjärtan och det sades att Sverige var stort nog för alla att komma. Det har i sin tur skapat en situation där väldigt många människor söker sig genom Danmark för att ta sig till Sverige. Då är det ohållbart att i den situationen be Danmark att åta sig den här rollen (som gränskontrollant) för Sverige. Det kommer vi aldrig att göra, säger justitieminister Søren Pind till TT.

Samtal pågår

Samtidigt kommenterade Johansson också det mycket ansträngda läget i Malmö, där människor i natt fått sova på gatan. Migrationsverket har sagt att man inte längre kan lova tak över huvudet för asylsökande som kommer till Sverige.

– Antalet asylsökande till Sverige måste minska rejält. Det är väldigt svårt att kunna klara en situation när det kommer 10 000 personer i veckan, varav 3000 minderåriga. Det kan vi inte leva med vecka för vecka, månad för månad.

Han utlovade också nya åtgärder för att få ned antalet asylsökande, men kunde inte svara på när. Johansson säger att det löpande pågår samtal mellan de sex partier som för några veckor sedan slöt en överenskommelse om flyktingpolitiken.

Moderaternas integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att hon delar regeringens syn på att antalet asylsökande måste ned rejält.

– Det var också därför som vi i förra veckan presenterade flera förslag där målet är att söktrycket ska minska eftersom det är en ohållbar situation. Ett av de förslagen handlar ju om att neka inresa för de som inte registrerat sig som kommer från ett annat EU-land. Regeringen har länge sagt att situationen är ohållbar men inte kommit med några förslag.