Löfven om hotet mot Strandhäll: Oseriöst

Ebba Busch Thor slår tillbaka: ”Har förbrukat sitt förtroende”

Publicerad 2019-05-27

Centerpartiet avgör om Annika Strandhälls tid som socialförsäkringsminister ska ta slut i morgon.

Statsminister Stefan Löfven vädjar nu till Annie Lööfs parti att inte fälla henne – och går samtidigt till stenhård attack mot Moderaterna.

– Man kan mycket väl fråga sig om de hade agerat på det här sättet om inte det fanns en väldigt uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll, säger Löfven.

Klockan 12.00 i morgon ska riksdagen rösta om framtiden för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) - då kan hon avsättas.

Det är Moderaterna som lämnat in en misstroendeförklaring mot statsrådet för hanteringen av Försäkringskassans före detta generaldirektör Ann-Marie Begler och turerna när hon sparkades.

Det står redan klart att även Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kommer att rösta för att Strandhäll ska avsättas. Vänsterpartiet kommer inte att göra det.

175 röster krävs för att en förklaring ska gå igenom.

Centerpartiet har nu avgörandet i sin hand. Men hur Annie Lööf och hennes parti kommer agera ännu höljt i dunkel. Enligt Svenska Dagbladet ska man hålla ett telefonmöte i kväll för att diskutera frågan.

C:s pressavdelning har meddelat att man inte kommer att gå ut med något besked ikväll. Det ska i stället ges i morgon innan omröstningen.

Löfven kritisk

Frågan är också under utredning i riksdagens konstitutionsutskott.

I samband med ett möte i EU-nämnden kommenterade statsminister Stefan Löfven turerna.

– Moderaterna vill alltså avsätta ett statsråd innan riksdagens ledamöter haft möjlighet att ta ställning till konstitutionsutskottets granskning. Man kan mycket väl fråga sig om M hade agerat på det här sättet om inte det fanns en väldigt uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll.

– Hon är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas.

Han fortsatte:

– Nu uppmanar jag alla inblandade att tänka efter på riktigt om man vill vara en del av det här.

Statsminister Stefan Löfven uttalar sig om Annika Strandhäll. ”Hon är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas. ”

Hotar regeringssamarbetet

Stefan Löfven framhåller flera gånger att det är obegripligt och oseriöst att partierna inte väntar in KU:s granskning. Han menar att KU har en viktig roll i granskningen av statsråd, vilken man nu sätter åt sidan.

Om även C väljer att ställa upp bakom misstroendet mot Strandhäll kommer regeringssamarbetet mellan S, MP, C och L att skakas om rejält, enligt Löfven.

– Det är inte så att det förändrar den parlamentariska situationen och det samarbetet i grunden, men det är klart, det blir inte bättre. Det blir inte ett bättre förhållande om man ska ägna sig åt sånt här och det blir inte mer seriöst oavsett vem som gör det, säger han.

Om Löfven kommer att avsätta Annika Strandhäll i förväg om det visar sig att hon kommer att falla i riksdagen vill han inte svara på.

– Det tänker jag inte spekulera i här och nu, det får jag ta ställning till sedan.

Inte heller vill Löfven berätta om Strandhäll själv bett att få avgå i förväg om det visar sig att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom att fälla henne.

KD-ledaren: ”Strandhäll har förbrukat sitt förtroende”

Moderaternas Elisabeth Svantesson går till rasande motattack mot Löfven.

– Det är absurt att Stefan Löfven försöker reducera det här till en kvinnofråga. Annika Strandhäll har av allt att döma avsatt en generaldirektör på politiska grunder. Därefter har hon farit med osanning om orsaken. Det är därför M, KD, SD och L saknar förtroende för henne, säger hon.

Svantesson är också kritisk till att C och Annie Lööf ännu inte gett besked i frågan.

– Det är viktigt att veta om Centerpartiet kommer att hålla ett socialdemokratiskt statsråd under armarna, trots att hon uppenbarligen har begått fel.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch går till storms mot statsministern.

”Annika Strandhäll har förbrukat sitt förtroende. Anledningen är ytterst att hon har visat sig olämplig för ämbetet som socialförsäkringsminister”, skriver hon på Facebook, och fortsätter:

”Stefan Löfven måla upp en bild av en hatstämning mot Strandhäll. Han pratar om en ’hatsvans’ som kommer att ’dansa och dricka champagne’. Säg det till Försäkringskassans klienter. Säg det till alla dem som är beroende av LSS, men som fick se sina krav bortdribblade i Strandhälls politiska finter. Det dricks inte mycket champagne där.

”KU är inte heller någon hatsvans. Det är parlamentets kontrollorgan gentemot regeringsmakten.”

Det har aldrig hänt att en svensk minister avsatts via en misstroendeförklaring. Men vid flera tillfällen har ministrar tvingats avgå, eller ändrat uppfattning, när det stått klart att de skulle förlora omröstningen.

Senast handlade det om infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) som avgick efter hot om att röstas bort efter skandalen på Transportstyrelsen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!