Adaktusson om KD:s låga stöd: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad 2018-03-20 | Publicerad 2018-03-02

När Kristdemokraterna ska kraftsamla inför valet är många i partiet oroliga över det låga opinionsstödet.

En av dem är EU-parlamentarikern och partiprofilen Lars Adaktusson.

– Det är inget att hymla om, det är allvarligt, säger han.

När Kristdemokraterna under fredagen samlas för kommundagar i Jönköping återstår drygt sex månader till höstens val. Precis som vanligt de senaste åren så dras partiet med låga opinionssiffror och riskerar att ramla ur riksdagen i höst.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur partiföreträdare vittnat om att det tär på medlemmarna att KD ligger så lågt. Internt hoppas många att Ebba Busch Thor ska lyfta i valrörelsen.

Men dessutom hoppas många i den kristdemokratiska rörelsen att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, tidigare journalist, ska bli en röstmagnet.

– I EU-valet var det han som bar partiet, har Lukas Berggren, chefredaktör på den kristna och värdekonservativa tidningen Världen idag sagt.

”Det är allvarligt”

Adaktusson själv, som ska vara på plats i Jönköping, har ägnat i stort sett varje helg den senaste tiden åt att resa runt i partiorganisationen när han är hemma från Bryssel.

Han säger att stämningen i KD är god.

– Jag tror att många väntar på att kampanja och sätta igång på allvar. Det känns positivt.

Men han säger samtidigt:

– Opinionsläget är som det är, det är inget att hymla om att det är allvarligt.

Lars Adaktusson tror att det finns flera förklaringar till KD:s låga stöd hos väljarna. Han pekar bland annat på att den nedåtgående trenden pågått i snart 20 år, sedan valet 1998. Sedan dess har man tappat stöd i varje riksdagsval.

”Har missgynnat KD”

Han tror även att de åtta åren i regeringen spelar in, då det ofta är svårt för små partier i koalitionsregeringar. Men Adaktusson har också andra ingångar i diskussionen.

– Partiet har traditionellt inte varit tillräckligt bra på att kommunicera och ta för sig i debatten. Jag tror också att en faktor är att KD är ett väldigt fokuserade på sin ideologi och sina värderingar. Politiken i Sverige de senaste åren har inte varit särskilt ideologisk, det har mer varit en debatt kring att byta åsikter och att snabbt lägga om politiken i den riktning som opinionsmätningarna pekar. Jag tror att bristen på ideologisk debatt har missgynnat KD.

Men, han menar samtidigt att det är där partiets möjligheter också finns.

– Det är när vi lyckas koppla de dagsaktuella frågorna till våra mer grundläggande ideologiska värderingar vi är som bäst. Det är då det blir tydligt varför vi behövs. Det finns en diskussion i Sverige i dag som handlar mycket om vilka grundläggande synsätt och värderingar och i viss mån normer som samhället och samhällsgemenskapen ska bygga på. I den diskussionen har vi något att komma med. Det kan gynna oss.

Lars Adaktusson säger också att han gärna har en framträdande roll i partiets valrörelse det kommande halvåret.

– Det vill jag gärna ha. Jag står på ett 20-tal av partiets riksdagslistor. Jag kommer att vara ute och röra mig i hela landet och göra vad jag kan för att lyfta fram partiets politik och värderingar. Jag har inget som helst emot att ta på mig ett stort ansvar när det gäller valrörelsen och kampanjen. Det gör jag med stor glädje.

ANNONS