Förslaget som ska befria oss från arbete

Publicerad 2015-06-12

Pengar från bostadsräntor ska befria oss från arbete.

Att flyga ska bli så tråkigt att det blir en pina.

På Miljöpartiets kongress röstas det om flera djärva motioner.

Över 100 motioner kommer att behandlas när Miljöpartiet håller kongress i Örebro.

Huvudtemat är bostäder och miljö – men allt från förbud mot cigarettfimpar, tillåtande av aktiv dödshjälp och ekonomisk politik kommer behandlas.

Inte så sannolikt

En motion som stöds av Miljöpartiet i Skellefteå förespråkar ett helt nytt ekonomiskt system som bygger på basinkomst, eller medborgarlön.

En konsekvens av systemet är att banker inte längre behövs. I stället ska riksbanken tillhandahålla konto till alla invånare.

– Jag tror absolut det kommer bli en diskussion kring basinkomst. Men jag bedömer sannolikheten att motionen röstas igenom som ganska liten ändå, säger Rune Wästerby, som undertecknat motionen. 

Frigöra medborgarna från tvång

En annan motion behandlar frågan om bostadsräntor. Grundtanken är att förstatliga bostadslån – vilket i sin tur skulle ge 64 miljarder i intäkter till staten. Pengarna ska användas till en arbetsbefriande fond "som bidrar till att frigöra oss medborgare från tvånget att arbeta och ger oss frihet".

Partistyrelsen svarar att medborgarlön eller basinkomst redan har utretts och avslagits av partiet. Motionen om bostadsräntor och arbetsbefriande avslås också - med motiveringen att det är orealistiskt.

Följ ämnen i artikeln