Dömer ut Alliansens chans att bilda regering

S-attacken: Förutsättningarna nästan obefintliga

Publicerad 2017-05-19

Socialdemokraterna kommer inte att släppa fram Anna Kinberg Batra som statsminister – även om Alliansen blir större än de rödgröna.

Det är beskedet efter att SD i går ställt ultimatum för att stödja M-ledaren.

– Förutsättningarna för en renodlad Alliansregering är nästan obefintliga, säger Tomas Eneroth, gruppledare (S) i riksdagen.

Om Alliansen blir större än de rödgröna i valet 2018 är deras förhoppning att de med stöd av SD först röstar bort Stefan Löfven för att sedan själva bilda en regering – detta utan att SD får inflytande.

Men Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt, ställer nu i DI.se ett ultimatum för att gå med på att fälla Löfven.

– Alla pratar nästan bara om budgetvoteringarna, men det kommer en statsministervotering först och den är helt central. Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss, säger Oscar Sjöstedt till tidningen.

– Vi kommer inte att ge vårt stöd till någon där vi inte har något inflytande.

”Förutsättningarna obefintliga”

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Thomas Eneroth, menar att Alliansen nu hamnat i en mycket prekär situation.

– Förutsättningarna för en renodlad Alliansregering är nästan obefintliga, säger han.

Eneroth menar att Anna Kinberg Batras strategi att närma sig SD har varit misslyckad.

– Det var naivt av Anna Kinberg Batra att tro att hon skulle få villkorslöst stöd av Sverigedemokraterna. Tvärtom har hennes närmande till SD visat sig vara både taktiskt, politiskt och moraliskt felbeslut. Det försämrar kraftigt möjligheterna till att få en Alliansregering, vilket jag välkomnar.

Han menar också att Socialdemokraterna inte kommer att släppa fram Anna Kinberg Batra som statsminister, även om de Alliansen blir större än de rödgröna – något som statsminister Stefan Löfven tidigare varit inne på.

– S röstar alltid på sin egen statsministerkandidat, det har vi alltid gjort. Blockpolitiken är fördummande och riskerar att ge SD ett inflytande som de inte förtjänar. Konstellationerna får man återkomma till, säger Tomas Eneroth.

”Bra att det kommer fram”

M-ledaren Anna Kinberg Batra välkomnar dock Sverigedemokraternas besked om krav på inflytande.

– De säger nu tydligt att de kan hindra bildandet av en Alliansregering. Det är bra och viktigt att det kommer fram, säger hon vid en pressträff enligt TT.

Utspelet visar att SD är ett oberäkneligt och ansvarslöst parti, enligt Kinberg Batra. De som skulle kunna tänka sig att rösta på SD för att slippa Stefan Löfven bör nu tänka om.

– Att Sverigedemokraterna främst vill säga nej och ha uppmärksamhet, men inte är ett seriöst parti, det har ju jag vetat länge. Det är bra att det kommer fram så att väljarna ser det, säger Kinberg Batra.

Såväl L-ledaren Jan Björklund som C:s partiledare Annie Lööf har valt att kommentera SD:s utspel på Twitter.

”Viktigt besked. En röst på SD leder inte till Alliansregering”, skriver Jan Björklund.