Veteranupproret är det sista Kinberg Batra behöver

De kan verka som en grupp griniga veteraner. Men just därför är kritiken av gamla M-ministrar så bedrövlig för Anna Kinberg Batra.
De kan nämligen säga som det är, utan att riskera bestraffning.

Det är fortfarande oklart exakt vad Moderatledaren Anna Kinberg Batra har i kikaren. Men det finns ingen rimlig förklaring till att hon öppnat dörren för förhandlingar med Sverigedemokraterna än att hon är beredd att regera med dem.

Antingen som en passiv partner vilket Sverigedemokraterna skulle kunna ställa upp på under en kortare inkörningsperiod. Eller har ett mer organiserat samarbete med, utom när det gäller invandring och budget. Där har Kinberg Batra satt gränsen.

Hennes partikamrat, förre försvarsministern och avgående generaldirektören för Svenska kraftnät Mikael Odenberg, tycker att det är att gå för långt. Han skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att ett organiserat samarbete är uteslutet eftersom det kräver en uppgörelse om budgeten. SD:s politik på det området kallar han ”rena skämtet”.

Vill ha koalition mellan M och S

Därför förordar Odenberg att det bildas en koalition med Socialdemokraterna efter nästa val. Aningen med hela Alliansen eller enbart Moderaterna. Det är ingen idealisk lösning, enligt Odenberg, som dock anser att det är nödvändigt för att få tillstånd de långsiktiga reformer som Sverige behöver.

En annan avdankad M-minister, dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, stödde snabbt Odenberg.

- Till syvende och sist kanske det inte finns något annat val annat än att göra upp med ”ärkefienden”, för landets bästa, skrev han på Facebook där han också tog avstånd från ”populistiska enkla lösningar”.

En tredje M-minister ur Reinfeldts regering, biståndsminister Gunilla Carlsson instämde också.

- Välskrivet, som vanligt av Mikael, skriver hon på Facebook och påpekar att den nuvarande regeringen inte förmår genomföra nödvändiga reformer delvis på grund av det parlamentariska läget.

Fler veteraner håller med honom

Redan dagen innan Odenbergs artikel publicerades var förre handels- och förvarsminister Sten Tolgfors inne på liknande tankegångar. På Facebook frågade han sig om ett avgränsat samarbete med SD är möjligt eller önskvärt.

- Är detta i så fall bättre eller sämre än blocköverskridande samverkan? Det vill säga vad blir slutsatsen för framtiden - både det närmast liggande dryga året och också tiden efter valet.

Veteranupproret är det sista Anna Kinberg Batra behöver. Hon är redan hårt trängd av en intern opinion som krävt att partiet närmar sig Sverigedemokraterna.

M-ledaren tvingas till flerfrontskrig

Nu får hon ytterligare en flank att slåss emot. Före detta partitoppar som tycker beslutet att börja förhandla med SD är fel. Hur stor den opinionen är vet ingen.

Partilinjen är det nämligen få aktiva som opponerar emot, det kostar för mycket. Det är ett privilegium för dem som redan lämnat, de avdankade veteranerna. De kan säga precis vad de tycker utan att straffas.

Till Anna Kinberg Batras problem ska läggas att det inte bara är interna kritiker som tycker att SD-vägen är fel och i stället vill vandra S-vägen. Det gör även Allianskollegan Jan Björklund (L) som redan i höstas sade att han vill bilda en koalition med Socialdemokraterna under förutsättning att Alliansen blir mindre än de rödgröna efter valet nästa år.

Det är inte lätt att vara Moderatledare dessa dagar.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!