Bostadsfifflet vanligt bland svenska politiker

Uppdaterad 2011-10-12 | Publicerad 2011-10-07

Bidragsfusk, svartkontrakt och tveksamma fastighetsköp.

Juholt är inte den första politikern som fallit på en bostadsbluff.

Men fifflet slår hårdare mot Socialdemokraterna.

Vissa använder sina kontakter för att ta sig före bostadskön. Andra köper svartkontrakt eller tjänar miljonbelopp på att köpa loss allmännyttans hyreslägenheter - stick i stäv med partipolitiken.

Håkan Juholt är inte ensam om sitt klavertramp.

Men fusk på bostadsmarknaden är extra känsligt i en stad där tusentals människor kan stå i kö i närmare tio år för en chans på ett förstahandskontrakt - och bostadsrätter säljs för miljoner.

– Pengar är laddat. Vi är liberala när det handlar om det sexuella, men vi går i gång när det verkar som om någon skott sig ekonomiskt, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

Strider mot ideologin

Att politiker skulle vara mer benägna att fiffla tror hon däremot inte.

– Vi förväntar oss att politikerna ska vara moraliskt högstående. Men människan är egenintresserad och finns det en möjlighet att göra något för vinnings skull gör vi det. Det är inte alla som tänker på konsekvenserna.

Hur en politiker agerar i moralfrågor handlar mer om personlighet och riskbenägenhet än om politisk inriktning.

Men bidragsfiffel och tveksamma fastighetsaffärer verkar dock slå hårdare mot s-politiker än mot deras blå kollegor, menar Jenny Madestam. 

– Socialdemokratin har styrt Sverige så länge att den färgat av sig på samhället när det gäller jämlikhet och solidaritet. Man kan säga att den typen av fusk strider mot själva ideologin.

Negativa konsekvenser

Juholt är bara en i raden. Många är de socialdemokratiska politikerna som hållit brandtal om vikten av att värna allmännyttans hyreslägenheter - och sedan tjänat miljoner genom att köpa sina egna.

Bostadsbluffen kan få mycket negativa konsekvenser för både Juholt och Socialdemokraterna som parti.

– Juholt säger att han inte fattade reglerna. Men är du oppositionsledare för Sveriges största parti måste du ta reda på såna saker, konstaterar Jenny Madesson.