Åkesson till Sjöstedt: "I mitt parti utesluter vi extremister"

Publicerad 2017-02-17

SD-ledaren Jimmie Åkesson tvingades ställa in sitt planerade tal i Umeå.

Inför mötet försökte medlemmar ur Ung Vänster att störa evenemanget - på Facebook skrev man : ”Jimmie Åkesson ut ur stan!”.

V-ledaren Jonas Sjöstedt vill inte fördöma provokation.

I går skulle SD-ledaren Jimmie Åkesson, som just nu är ute på en turné i Sverige, tala på ett öppet möte på kulturhuset Väven i Umeå.

Men timmarna före mötet beslutade partiet, med hänvisning till säkerheten, att bara medlemmar och ackrediterade journalister skulle släppas in.

Innan talet samlades ett 100-tal demonstranter utanför huset och efter tumult tvingades polis mota bort flera av de som samlats.

SD-medlemmar buades ut när de anlände till platsen. Enligt Västerbottens-Kuriren tog sig också flera demonstranter in i entrén. Polisen fick fösa bort demonstranter från platsen, uppgav tidningen.

Efter att brandlarmet utlösts, oklart hur, ställdes mötet till slut in.

Under tumultet skadades en polis och en person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och främjande av flykt.

Ung Vänster: ”Åkesson ut ur stan”

Bland de som demonstrerade fanns medlemmar från V:s ungdomsförbund, Ung Vänster. Ingen av dem är misstänka för något brott.

På Facebooksidan ”Ung Vänster Umeå” lades flera filmer ut under kvällen.

”Livesändning från när polisen pushat ut akivister som endast ropade slagord inne på Väven. Mötet börjar kl 19.00, vilka stör vi? Vi har inte ens hunnit störa kostymfascisterna ännu. Polisen har ute hundar och pepparsprej”, skrev man.

På sidan lades det också upp bilder från en manifestation som hölls i en annan del av stan. Där poserade medlemmar med en banderoll där det stod ”Fuck Jimmie!”.

På Facebook skrev man också:

”Just nu står vi inne i Väven. Jimmie Åkesson ut ur stan - bussen går från Vasaplan!”

Åkesson själv höll i stället ett mindre, spontant möte, i en annan del av Umeå senare under kvällen. Till Aftonbladet säger han att för egen del är luttrad över det som hände.

– Jag har varit med om det många gånger förr. Men det var ganska länge sedan och jag är lite förvånad. Framför allt över att Ung Vänster ägnar sig år det här. Jonas Sjöstedt har ju sagt att han ska ta tag i de här problemen, att de inte ska ägna sig åt våld eller att störa möten.

Åkesson kräver att Sjöstedt tar krafttag.

– Han borde städa upp i det där partiet en gång för alla. Det är alldeles uppenbart att de har problem med antidemokratiska krafter.

”I mitt parti utesluter vi extremister”

Åkesson menar att att Sjöstedt borde göra som SD-ledningen gör - utesluter medlemmar.

– I mitt parti utesluter vi extremister och människor som beter sig illa. Jag vet inte varför man inte gör det på samma sätt i V. De har minst lika stora problem som vi har haft.

Åkesson säger att han är oroad över att mötesfriheten ska begränsas, om förtroendevalda politiker som han själv ska kunna hålla ett tal inför sina medlemmar.

Han hoppas inte tumultet i Umeå ska påverka hans resterande turné. För en tid sedan uppstod också tumult i samband med hans stopp i Eskilstuna.

– Efter det drog en del uthyrare av lokaler drog öronen åt sig, av säkerhetsskäl. Det kan också leda till att medlemmar inte vågar gå på den här typen av möten. Sedan påverkas så klart även jag. Man måste tänka ännu mer på säkerhetsrutner.

Varken Ung Vänsters ordförande Hanna Cederin eller V-ledaren Jonas Sjöstedt vill kommentera händelserna, Sjöstedt med hänvisning till att Ung Vänster är en fristående organisation.

Partisekreteraren Aron Etzler (V) skriver i ett skriftligt uttalande:

”Vi tycker att det är bra att människor protesterar mot ett rasistiskt parti som systematiskt göder misstänksamhet och hat emot människor av annan bakgrund. Samtidigt ska alla protester hållas på ett sätt som inte kränker mötesfriheten. Det är SD.s politik som ska bemötas, inte deras rätt att hålla möten.”

ANNONS