Löfvens stöd efter hatstormen i sociala medier – Säpo inkopplat

Publicerad 2018-06-04

Stefan Löfven stöttar SSU i Hylte – efter hatstormen i sociala medier.

– Helt ofattbart att vuxna människor kan sprida sånt oförsonligt hat mot unga människor som engagerar sig politiskt, säger han.

I en sociala medier-kommentar skriver statsministern att ungdomarna har hela arbetarrörelsen bakom sig.

Även Säpo har varit i kontakt med lokalföreningen.

En bild på Socialdemokraternas ungdomsförbunds, SSU:s, nyvalda styrelse i Hylte skapade i helgen en storm i sociala medier.

Ett dygn efter att SSU Halland publicerade bilden togs den bort på grund av de många hatiska kommentarerna, många med rasistiskt innehåll.

”Säpo inblandat”

Anton Karlsson, kassör och valledare för SSU Halland, var själv med på bilden. Till Aftonbladet säger han att han inte kunde föreställa sig de grova rasistiska kommentarerna när bilden spreds i stora Facebook-grupper.

– Det är då alla hatkommentarerna och de här anspelningarna att vi ska sprängas i luften kommer in. Vi hade aldrig förväntat oss detta, säger Anton Karlsson.

Han berättar för Aftonbladet att Säpo har kontaktat SSU-distriktet.

– De ville prata om hur vi ska driva detta till polisen och har gett oss rekommendationer om hur vi ska hantera detta. Man kommer behöva gå igenom alla kommentarer, allt ifrån sådant som att ”Breivik saknas” till att man anspelar på etnicitet och utseende. 

Hur känns det att få stöd av Löfven?

– Det var väldigt positivt. Ett tydligt tecken på att S är ett brett parti, där det finns en gemenskap som vi bär med oss. De som var med på bilden tog det väldigt bra.

Statsminister Stefan Löfven ger SSU Hylte sitt stöd.

Löfven ger stöd

I en kommentar skriver statsministern att hela arbetarrörelsen står bakom SSU Hylte, vilket S kommunikationschef Helena Salomonson twittrat om.

”Kära vänner i SSU Hylte, ni följer en stolt socialdemokratisk tradition när ni organiserar er för att ge fler en röst i samhället och politiken. Det har alltid funnits de som skrämts av det och ibland tar de till hat och hot. Då gäller det att hämta kraft i gemenskapen och organisationen. Kom ihåg att ni har hela arbetarrörelsen bakom er och vi backar inte en millimeter”.

Under måndagseftermiddagen kommenterade statsministern händelsen vid en pressträff utanför Rosenbad.

– Att vuxna människor kan sprida ett så oförsonligt hat mot unga människor som engagerar sig politiskt – detta kan inte fortgå, säger Stefan Löfven.

Han menar att den här typen av drev i sociala medier mycket väl kan utgöra en sorts påverkanskampanj.

– De krafter som ligger bakom det här kan finnas både i Sverige och utanför Sverige, det handlar om att ställa grupper mot grupper, människa mot människa och då blir samhället svagare, säger Löfven.

Många engagerade

Även socialminister Annika Strandhäll har kommenterat frågan på Twitter. Hon skriver:

”Tillsammans är vi starka SSU Hylte. För ett tryggt inkluderande samhälle, mot intolerans, främlingsfientlighet och rasism. ”

SSU:s ordförande Philip Botström har också gett Hylte sitt stöd: ”Jag blir så förbannad och ledsen över att läsa alla hatfulla och rasistiska kommentarer ni fått efter att ni lagt upp en bild på att ni startat en ny klubb”, skriver Boström.

Säpo bekräftar

Säpo bekräftar att man varit i kontakt med SSU-föreningen.

– Vi har informerat oss om det inträffade. Men i nuläget är det här inte ett ärende för Säkerhetspolisen utan för Polismyndigheten. Vilka kontakter vi tagit, det kommenterar vi inte, säger Dag Enander på Säpos presstjänst.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!