LO:s ordförande till attack mot SD: ”Inget parti för vanligt folk”

Publicerad 2017-10-09

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Sverigedemokraterna säger nej till regeringens planer på att göra det billigare att vara med i facket.

Det får LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att ilskna till rejält.

– De manifesterar att de är rakt igenom arbetarfientliga. SD är inget parti för vanligt folk, det är ett parti för en elit, säger han.

Tidigare i höst stod det klart att regeringen och Vänsterpartiet kommit överens om att återinföra avdragsrätten för fackavgiften. Alla som är med i facket kan från och med den 1 juni dra av 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften.

V-ledaren Jonas Sjöstedt, som presenterade nyheten, var strålande glad.

– För de som redan är med i facket är det en skattesänkning. Många låginkomsttagare får en tusenlapp eller 1 500 kronor mindre i skatt per år. Det är bra fördelningspolitik, sa han.

Beskedet applåderades av fackföreningsrörelsen som under lång tid krävt att avdragsrätten, som togs bort av Alliansregeringen 2007, skulle återinföras.

De fyra borgerliga partierna har meddelat att de är emot förändringen. Man vill i stället lägga de pengar reformen kostar, knappt 2,7 miljarder per år, på skattesänkningar för alla som arbetar.

SD säger nej till regeringens planer

Nu står det även klart att Sverigedemokraterna är emot att man ska kunna dra av fackavgiften. Mikael Eriksson, politisk sekreterare hos SD-ledaren Jimmie Åkesson, säger att man vill göra ”andra och bättre saker” för svenska löntagare.

– Det handlar exempelvis om skattelättnader för framför allt de med låga inkomster. Varför ska enbart fackligt anslutna gynnas?

SD:s besked har fått LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att bli förbannad. Han säger att Åkessons parti steg för steg visar att det är partiet längst ut till höger i Sverige.

– De manifesterar nu att de är rakt igenom arbetarfientliga. Det är inget parti för vanligt folk, det är ett parti för en elit. Det är mer moderater än vad Moderaterna är, säger han.

Viktigt av två skäl

Från LO:s håll är återinförd avdragsrätt viktigt av två skäl.

– Det är en skattesänkning som träffar fördelningspolitiskt bra, den når stora löntagargrupper med små inkomster. Och den bidrar till att stärka den svenska modellen, säger Thorwaldsson.

Från LO:s håll blir man mer upprörd av SD:s inställning än att övriga Allianspartier säger nej till reformen. Enligt Thorwaldsson spelar de under falsk flagg.

– De har sagt att de ska vara LO-medlemmarnas bästa vän och särskilt rikta in sig mot LO-kvinnor. Massa väljare, inte minst bland våra medlemmar, har varit besvikna på politiken och tycker att eliten har fått det för bra och att ingen står på folkets sida. De har gått på vad SD sagt. Det innebär att de indirekt stödjer en politik som går rakt emot deras egna intressen. Därför är vi upprörda.

”Tar inte hänsyn till fackpamparna”

Men SD menar att man i stället vill göra annat som gynnar svenska arbetare.

– Vill vi kraftigt förbättra villkoren för a-kassan. Både genom att inledningsvis höja taket, men också genom att göra den både allmän och skattefinansierad, säger Mikael Eriksson.

Han säger sig inte vara förvånad av att SD får kritik från LO.

– Vi tar dock inte hänsyn till fackpamparna i LO-borgen, utan vi för en politik för löntagarna, säger Mikael Eriksson.

Trots att det alltså finns en majoritet emot förslaget om att återinföra avdragsrätten kommer förslaget att gå igenom riksdagen. Detta efter att M meddelat att man även fortsatt betraktar budgeten som en helhet och inte tänker bryta ut och stoppa enskilda delar.