Las-upproret lyckades - M-ledning överkörd

Publicerad 2015-10-16

KARLSTAD. Las-upproret mot Anna Kinberg Batra lyckades.

Ombuden på M-stämman röstade mot partiledningen och för att lagen om anställningsskydd ska reformeras.

– Det här är ett historiskt beslut och en stor seger för Moderata ungdomsförbundet, säger Rasmus Törnblom, Muf:s ordförande.

Inför M-stämman i Karlstad stod det klart att det fanns ett stort tryck i den känsliga frågan om att reformera lagen om anställningsskydd. Muf:s ordförande Rasmus Törnblom sa att det var dags att bryta med den linje som gällt under den förra M-ledningen med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i spetsen. Dessutom ställde sig en lång rad länsförbund bakom kravet, bland dem det mäktiga Skånedistriktet.

Men partistyrelsen hade avslagit förslaget inför stämman och frågan avgjordes i dag efter en flera timmar lång debatt. Röstsiffrorna skrevs till 116-94 och partistyrelsen fick se sig överkörd.

– Det här är ett historiskt beslut och en stor seger för Moderata ungdomsförbundet. Det är nu upp till Moderaterna, Sveriges arbetarparti, att leda Alliansen och titta på hur arbetsmarknaden kan moderniseras och bli öppen för alla, säger Rasmus Törnblom.

”Moderaterna höjer tonläget något”

M-ledaren Anna Kinberg Batra tvingades konstatera att hennes linje förlorade.

– Det var en uppmaning från en lite otålig stämma att fortsätta utveckla jobbpolitiken Jag är stolt över debatten vi hade i dag och över att vi fick stöd för till exempel första jobbet-anställningen som är en ganska stor förändring i Las. Sedan fick vi en uppmaning att fortsätta utveckla politiken och det ser jag fram emot, säger hon.

Kinberg Batra tror inte att beskedet kan skrämma bort LO-väljare.

– Vi utvecklar jobbpolitiken utifrån tryggheten i den svenska modellen. Det fortsätter vi att göra. Den här M-stämman har inte kastat oss tillbaka tio år i tiden och inte upphävt anställningstryggheten som finns i grunden. Det är också ett viktigt besked från stämman i dag till svenska folket.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson säger att partistyrelsen försvaret den gamla linjen eftersom man tyckt att den fungerat bra.

– Vi har parter på arbetsmarknaden som tar ansvar och försöker förhandla sig fram till bättre lösningar. Sedan kan politiken påpeka ibland att det måste hända saker. Den linjen har vi valt. Jag medger att den ofta tar tid. Men partistämman har nu sagt att vi har mer bråttom.

– Nu höjer vi tonläget något från Moderaterna, att man inte kan vänta hur länge som helst utan det måste ske saker och ting. Det tror jag i grunden parterna tycker också.

Vill tona ned skillnaderna

Kristersson menar att partiet nu ska göra en översyn av de problematiska delar som finns i den nuvarande lagen om anställningskydd.

– Sedan får vi fundera på vilka delar av lagstiftningen som är ett problem och påpeka det och inte vänta på att parterna löser detta. Sedan tror jag ytterst att det kommer vara en kombination av lagstiftning och parternas överenskommelser som kommer göra att vi får en flexiblare och bättre lagstiftning i Sverige.

Han vill också tona ned dramatiken.

– Det är lite åsiktsskillnader men man ska inte överdriva dramatiken i detta. Vi vill ungefär samma sak.

Beslutet på M-stämman väcker omgående reaktioner. Socialdemokraternas Raimo Pärssinen, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, menar att Anna Kinberg Batra inte har koll på sitt parti.

– Hon leder inte partiet, hon följer det. Vi noterar att hon precis förlorat en omröstning om las. Vad det kommer att innebära för arbetsrätten är det i dagsläget för tidigt att svara på. Vår förhoppning är att Moderaterna inte överger Reinfeldt och Borgs pragmatiska linje, säger han.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe, som också sitter med i Socialdemokraternas partistyrelse, är mycket kritisk mot beslutet på stämman.

– Moderaterna vill uppenbarligen skjuta ned den svenska modellen.

Han säger också att beskedet försvårar samtalen mellan fack och arbetsgivare som redan pågår om lagstiftningen.

– Jag ser oerhört allvarligt på Moderaternas vilja att försämra parternas fria förhandlingsrätt, säger Ferbe.

Muf hade också krävt att turordningsreglerna i las skulle tas bort, men det fick man inte stöd för.