M-toppen vill ta makten med SD:s hjälp

Uppdaterad 2016-12-16 | Publicerad 2016-12-14

M-toppen Torbjörn Tegnhammar vill ta makten i Malmö med hjälp av Sverigedemokraterna.

Han räknar också med att SD ger Alliansen sitt stöd.

– Vi antar att Sverigedemokraterna kommer rösta på våra förslag hellre än de rödgrönas, säger han.

Torbjörn Tegnhammar

Flera moderatpolitiker har under hösten öppnat för att med hjälp av SD kunna regera på lokal nivå efter nästa val. Nu ger oppositionsledaren i Malmö, Torbjörn Tegnhammar (M), samma besked.

I en intervju med tidningen Dagens Samhälle säger han att även om de rödgröna blir större vill han göra ett försök att ta över makten med stöd av SD.

– Vi upplever att SD i Malmö ligger mer åt vårt håll än åt Socialdemokraterna, säger han till Dagens Samhälle.

Angelägna om maktskifte

På riksnivå har Anna Kinberg Batra inte gett något besked om hur hon vill agera om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Torbjörn Tegnhammar säger till Aftonbladet att han inte tänker förhandla med SD. Däremot menar han att SD hellre röstar på Alliansens förslag än på de rödgrönas.

På vilket sätt ligger SD i Malmö mer åt ert håll?

– Det är en känsla som jag har och ingen vetenskaplig rapport. Min upplevelse är att de är angelägna om att det sker ett maktskifte.

Har du haft kontakt med SD?

– Nej, det här är hypotetiskt och teoretiskt, det finns inget samarbete och inga förhandlingar.

Är du beredd att ge något i utbyte för att SD släpper fram er?

– Nej, det är snarare angeläget att göra blocköverskridande överenskommelser mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Jag vill inte ge något till Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr i dag Malmö i minoritet. Att Alliansen ska få majoritet efter nästa val är inte så sannolikt, menar Torbjörn Tegnhammar.

– Jag tycker det finns ett egenvärde i ett maktskifte och om Sverigedemokraterna vill rösta på oss är de välkomna. Jag kommer inte bidra till att det görs någon lokal Malmövariant på decemberöverenskommelsen där vi avstår makt till fördel för ett rödgrönt minoritetsblock.

S: Moderaterna är naiva

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tycker att Torbjörn Tegnhammars uttalande är oroande.

– Företrädare för SD i Malmö har kallat flyktingar för ohyra. Det är naivt av Moderaterna att tro att det här inte kommer kosta dem något och att SD inte kommer ställa några krav på motprestationer, säger hon.

Nu kräver hon att M-ledaren Anna Kinberg Batra svarar på om det som Tegnhammar strävar efter i Malmö även är en tänkbar väg i rikspolitiken.

– Alltså om även hon kan tänka sig regera med stöd av Sverigedemokraterna. Om hon inte vill svara så bör hon motivera varför hon inte svarar, inte gömma sig bakom talepunkter för att ducka frågan.

Niklas Gillström, pressekreterare på Moderaterna, säger att hur Sverigedemokraterna röstar är upp till dem att ta ansvar för.