Sabunis hälsning efter Ullenhags avhopp: ”Ser fram emot landsmötet”

Väntas väljas till ny partiledare för Liberalerna på fredag

Publicerad 2019-06-25

Erik Ullenhag hoppar av – och nu ligger vägen till partiledarposten öppen för Nyamko Sabuni.

I ett skriftligt uttalande beskriver hon maktkampen som spännande och lärorik.

”Jag ser fram emot landsmötet”, skriver Sabuni.

Jordanien-ambassadören och den tunga liberala profilen Erik Ullenhag meddelade att matchen var över i text på Aftonbladet Debatt.

”Jag inser att det inte finns ett tillräckligt starkt stöd för den idé som jag hade för vårt parti. Jag kommer därför inte ställa upp som partiledarkandidat på landsmötet”, skriver Ullenhag.

På tisdagseftermiddagen kom svaret från Nyamko Sabuni.

”Jag har uppskattat den transparenta processen och det har varit väldigt spännande och lärorikt att göra detta tillsammans med Erik och Johan. Johan och Erik är partikollegor som jag uppskattar högt och de har viktiga roller att spela framöver. Jag ser fram emot landsmötet på fredag”, skriver hon till TT.

Valberedningen: Har starkt stöd

På måndagen nominerade Liberalernas valberedning den tidigare integrationsministern till att bli Jan Björklunds efterträdare. Det skedde efter att 18 av de 21 länsförbunden ställt sig bakom henne.

– Valberedningen anser att Nyamko Sabuni har det stöd och de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt i en kommentar.

Väntas ta partiet högerut

Efter att Sabuni valts på fredag står hon inför en mängd svåra utmaningar. Bland de viktigaste: Ena partiet och öka väljarstödet.

Bedömare räknar med att Sabuni kommer att ta Liberalerna längre ut på högerkanten.

– Under Jan Björklunds sista år som partiledare blev Centerpartiet och Liberalerna alltmer lika. Det har blivit allt svårare att se vad L står för, säger Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån.

Aftonbladet har sökt Nyamko Sabuni. Via sin pressekreterare Gabriella Ohlzon  avböjer hon att ge några ytterligare kommentarer i nuläget.

”Av respekt för processen så inväntar vi landsmötets beslut och därför väntar Nyamko med att göra intervjuer”, skriver Ohlzon i ett sms.

ANNONS