Valet 2018

SD:s besked i talmansfrågan: Kommer rösta för M

Av: 

Kenan Habul

Ebba Thornéus

TT

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna avgör vem av dem som talman blir i slutändan.

På lördagsförmiddagen kom beskedet:

”Vi kommer rösta aktivt för M:s kandidat” skriver Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Vid 13.30-tiden under fredagen gav Alliansen besked om sin gemensamma kandidat till talmansposten: Andreas Norlén (M), som idag är ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

En timme senare kom Socialdemokraternas motdrag: S nominerade Åsa Lindestam som sin motkandidat.

Vem det blir avgörs dock av Sverigedemokraterna eftersom det krävs minst 175 röster för att få igenom sin kandidat i första rundan.

Under lördagsmorgonen gav SD sitt besked i frågan:

– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, skriver Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

”Ingen arena för markeringar”

Därmed kommer Norlén med största sannolikhet blir vald med god marginal. Detta då SD säger att man så långt om möjligt vill följa den princip som gäller enligt praxis: att största regeringsparti innehar talmansposten.

– Talmansvalet är för oss inte en arena för markeringar. Det är ett viktigt beslut där vi tar ansvar för effekterna, och det kan inte frikopplas från regeringsfrågan, fortsätter Åkesson.

SD har även nominerat Björn Söder för omval som andre vice talman.

Söder: ”Rösta för mig för att upprätthålla praxis”

Under fredagen meddelade Alliansen att de tänker lägga ned sina röster när andre vice talman ska väljas, vilket öppnar för att Söder kan få fortsätta på den posten i fyra år till. 

Socialdemokraterna, gruppledare Anders Ygeman, har i sin tur öppnat för att rösta ned Söder. S har ännu inte preciserat om de ska stödja Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve som lanserades i torsdags av V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

Så här kommentar Björn Söder det scenariot i ett sms till Aftonbladet.

– Det är nu upp till de andra partierna om man hedrar praxis eller man vill låta talmansvalen vara föremål för politiska markeringar. Om man vill upprätthålla praxis bör man aktivt rösta på mig för annars finns risk att en kandidat som inte har tillräckligt väljarstöd tillskansar sig platsen genom politiskt fulspel. Det är inte värdigt riksdagen som institution, skriver Söder.

Alliansen och S är dock eniga om en sak: SD ska inte få några ordförandeposter i riksdagens utskott.

”Kommer vara helt beroende av SD”

Reaktionerna från de andra partierna är både ris och ros.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger till TT att de ”välkomnar ett brett stöd för Andreas Norlén.”

– Det är väl bra, det innebär att Andreas Norlén kommer att bli vald, uppger Kristdemokraternas pressavdelning till TT.

Jonas Sjöstedt är inte förvånad. Han menar att Sverigedemokraterna och Moderaterna har allt mer närmast sig varandra politiskt.

– Om det blir en moderat regeringsbildare så kommer den vara helt beroende av Sverigedemokraterna politiskt och det är klart att det är det som Sverigedemokraterna vill, säger V-ledaren till TT.

Ygeman: Vi kommer följa praxis

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman skriver i en kommentar till Aftonbladet att det är ”anmärkningsvärt givet att de borgerliga partierna valde att inte förankra sitt förslag till talman brett över blockgränserna utan i stället lät Sverigedemokraterna fälla avgörandet”.

Vidare kommenterar han:

– Socialdemokraterna står fast vid vårt förslag att följa praxis vid talmansvalet. Vi kommer därför att föreslå Åsa Lindestam till talman på måndag.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Andreas Norlén (M) föreslås som ny talman

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Migrationspolitik

Björn Söder

Jimmie Åkesson

Jonas Sjöstedt