Sjöstedt: ”Helt oförenligt med överenskommelsen"

Publicerad 2017-02-22

S-ledningen har gett beskedet att man vill begränsa vinsterna i skolan - men lämna vården och äldreomsorgen därhän.

Det innebär enligt Jonas Sjöstedt att budgetsamarbetet mellan regeringen och Vänsterpartiet nu är hotat.

– Deras besked är helt oförenligt med den, säger V-ledaren.

Glada miner när vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och statsminister Stefan Löfven presenterade överenskommelsen om vinster i välfärden.

Inför Socialdemokraternas kongress i april har partiledningen nu satt ned foten i den omdebatterade frågan om vinster i välfärden. I riktlinjerna inför kongressen skriver man att det är vinsterna i skolan som står i fokus framöver. Det rapporterar Dagens Industri.

Men samtidigt säger man ingenting i förslaget, som man hoppas få stöd för på kongressen, om vinsterna i varken privata vård- eller äldrevårdsbolag.

– Det är skolvinsterna vi fokuserar på. Det är där vi ser störst problem. Det är viktigt att komma ihåg att det är på skolans område vi sticker ut jämfört med alla andra jämförbara länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till DI.

Beskedet har lett till kraftiga reaktioner. Efter valet 2014 slöt S/MP-regeringen en överenskommelse med Vänsterpartiet som gick ut på att begränsa vinsterna i alla delar av välfärden. Den uppgörelsen låg till grund för att V skulle inleda ett budgetsamarbete med regeringen.

”Grönt ljus till fortsatta privatiseringar”

Sjöstedt säger till Aftonbladet att beskedet från S-ledningen gör honom bekymrad.

– Det skulle innebära att man skulle få ta ut obegränsat med vinster både från äldreboenden och vårdcentraler. I praktiken är det grönt ljus till fortsatta privatiseringar.

Han säger att beskedet är helt oförenligt med den överenskommelse hans parti har med regeringen.

– I den säger vi att vi ska göra något åt de här problemen. Det är något sorts löfte till äldre och patienter att pengar som ska gå till sjukvård och äldreomsorg verkligen går dit och inte till privata vinster. Jag hoppas verkligen inte att Socialdemokraterna bryter det löftet.

V-ledaren är också tydlig med att budgetsamarbetet är hotat om kongressen beslutar att göra som S-ledningen vill.

– Det hänger ihop, det är en del av samma överenskommelse. Vi tycker att budgetsamarbetet har fungerat bra och vi hoppas att Socialdemokraterna inte tänker bryta det budgetsamarbetet. Vi står fast vid vad vi har lovat, vi har tagit i hand med Stefan Löfven. Vi hoppas de håller ingångna avtal.

Det är vida känt att det finns en majoritet i riksdagen, bestående av Alliansen och SD, mot begränsningar av vinster i välfärden. Men enligt Sjöstedt måste regeringen våga gå fram med skarpa förslag även om de riskerar att falla.

– Man vinner inte politiska fajter genom att inte våga lägga fram bra förslag. Man vinner genom att lägga fram det man tror på och ta strid för det. Skulle det vara så att delar av det vi föreslår röstas ned av en oskön allians mellan SD och borgare är det fina att väljarna kan avgöra det här på valdagen. Då kan de se till att vi får en välfärd utan vinstjakt. Det vore fel mot väljarna att inte ge dem den möjligheten att ta bort vinsterna i välfärden.

Även Kommunal kritiska

Även fackförbundet Kommunal har reagerat negativt på S-beskedet. Ordförande Tobias Baudin säger i en kommentar.

– Jag delar bilden av att situationen inom skolan är akut. Men att stoppa övervinsterna i äldreomsorgen är minst lika viktigt. Resurserna bör stanna i välfärden – inte försvinna i aktieutdelningar och skatteparadis.

Han säger att Kommunal kommer fortsätta kampen för vinstbegränsningar.

– Vi vet att svenska folket vill reglera vinsterna i välfärden. Det skulle förvåna mig mycket om ombuden på Socialdemokraternas partikongress skulle tycka något annat, säger Tobias Baudin.

Kommunals ordförande har tidigare sagt att han i stället tycker att man kan vänta med att införa vinstbegränsningar inom sjukvården.

Frågan om vinstbegränsningar har utretts, på regeringens uppdrag, av förre S-kommunalrådet Ilmar Reepalu. Förslaget är just nu ute på remiss.