10 platser du inte får missa på Gotland i sommar

Uppdaterad 2021-07-05 | Publicerad 2018-05-16

Semestra på Gotland och spendera din lediga tid bland raukar och rosor. Här är 10 platser att besöka eller saker att göra på Rosornas ö som har det lilla extra.

Handla glass i den gamla Konsumbutiken och bada i det gamla kalkbrottet på Bungenäs.

Bungenäs

Det gamla militärområdet i närheten av Fårösund på norra Gotland har i några år varit ett populärt utflyktsmål för både gotlänningar och turister. Förutom att halvön är en vidunderligt vacker plats med havet ständigt närvarande, finns här också en restaurang i en före detta personalmatsal och en gammal Konsumbutik där man numera kan handla glass. Det går att bada i det gamla kalkbrottet och överallt står militärsängar utställda som man kan vila sig i. Eftersom biltrafik är förbjuden cyklar man på gamla militärcyklar som står uppställda vid parkeringen.

Besök Ljugarn och bada i havet eller gå på restaurang.

Ljugarn

På östra delen av ön ligger badorten Ljugarn. Här är ett dopp i havet är ett måste förstås, men här finns också flera fina matställen. Bruna dörren öppnade förra sommaren och här finns förutom en restaurang som serverar pizza och olika potatisrätter även en bar med 100 olika sorters öl. Glada glassen säljer gotländsk glass och här finns även strandlek och andra aktiviteter. I Våffelmagasinet serveras belgiska våfflor och i Smakrike kan man njuta av mat lagade från gotländska råvaror.

På södra Gotland finns mycket att se och göra.

Storsudret

På södra spetsen ligger en av Gotlands vackraste stränder, Austre vid Holmhällar. Här finns också ett gammaldags pensionat som är mysigt att bo på och som har stamgäster som kommer tillbaka år efter år. Körsbärsgården ligger på vägen ned till Hoburgen, ett klipparti med både grottor och raukar. Att stanna vid Körsbärsgården och ta en glass i den vackra trädgården är en höjdare. Här finns också ett konstgalleri och en butik.

Den gamla prästgården i Vamlingbo på södra Gotland.

Vamlingbo

Konstnären Lars Jonsson har ett populärt museum i Vamlingbo prästgård som byggdes 1779. Hans fågelmålningar finns samlade här i flera våningar, och i den lilla butiken går det att köpa kort, böcker och affischer. För den trädgårdsintresserade finns både en örtagård, en köksträdgård och en rosenträdgård. Här finns också en trädgårdsbutik och ett kafé.

Runtom hela Gotland finns små, mysiga keramikverkstäder att besöka.

Gotländsk keramik

På hela ön finns många keramikverkstäder och ofta bär muggarna, faten och krukorna samma färger som den gotländska naturen. Charlotte Karlsson i Hablingbo gör pastellfärgade muggar som hon säljer i en gammal handelsbod. Ingela Karlsson driver Fide fajans och gör förutom muggar, även stora fat och krukor. Jan Sandbloms keramik finns i Burgsvik. En keramikmugg från Gotland blir ett fint minne hela vintern.

Mycket grön inspiration hos Verdus veranda i Hablingbo på Gotland.

Verdus veranda

Butiken på landet drar till sig intresserade från när och fjärran. Förutom att färgglada möbler till salu samlas i den inspirerande trädgården med bland annat blommande honungsrosor, finns här även en inredningsbutik som har det mesta, särskilt ett stort urval tyger. Här finns allt för den som gillar engelska trädgårdar och franska hem. Kolla in hemsidan för öppettider.

Rute stenugnsbageri på norra Gotland.

Besök ett bageri

Rute stenugnsbageri på vägen upp mot Fårösund har många besökare på sommaren. Och kanske inte så konstigt, här smakar bullarna fantastiskt. Här är det också ganska kändistätt och bitvis ganska trångt. Leva kungslador, strax söder om Visby, har också ett stort utbud av hembakat bröd och dessutom en restaurang där det mesta är närodlat. Leva kungslador är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Själsö bageri utanför Visby säljer stenugnsbakat surdegsbröd, goda lunchmackor och även Guteglass.

Bo som stjärnorna i ”Så mycket bättre.”

Sov som en stjärna

Varje sommar brukar tv-programmet ”Så mycket bättre” spelas in på pensionat Grå gåsen i Burgsvik. I år deltar bland andra Charlotte Perrelli, Louise Hoffsten och Christer Sjögren. På Grå gåsen kan man bo i den gamla villan och äta en middag i Gåsens lada. Man kan också bada i poolen eller ta en öl i puben. Pensionatet hyr ut cyklar om man vill ta sig utanför samhället Burgsvik.

Hotell Stelor på Gotland.

Hotell Stelor

Förutom att rummen på hotell Stelor är något alldeles extra, är trädgården, restaurangen och allt som händer här, något som bidrar till att höja semesterkänslan. Rummen i den gamla bondgården är individuellt inredda i gammaldags stil. I restaurangen på gården serveras gotländska läckerheter och i ladan hålls konserter. I sommar spelar bland annat Christian Kjellvander.

Fynda favoritprylar på en gotländsk loppis.

Fynda på loppis

Gotland är ett paradis för älskare av gamla prylar. Här finns också möjlighet att fynda rejält, både porslin, saker och möbler säljs till billigare priser. I Hemse finns en butik som heter Kuriåsa, här säljs gamla prylar i en lada. Hos Fint och fult i Bunge, i närheten av Fårösund, finns det mesta i retroväg. Håll utkik efter loppisskyltar när du kör längs de gotländska vägarna.

Gotland: Reseguide till Sveriges eget
utland
Upptäck Gotlands allra
vackraste

ANNONS