Mejla

Mattias Karlsson

Helgen vimlade av Elitloppsinsatser

Karlsson: ”Räknar med att han blir inbjuden till Elitloppet”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Diamanten vann i årsdebuten i lördags.

I min smartphone finns det någon febrig smiley med en svettdroppe i pannan.

Så känner jag mig efter lördagens trav runt om i världen.

V75 på Umåker var en av de bästa genom tiderna.

Diamanten glimrade, Ferrarin mullrade, Örnen stilade.

Jag räknar med att Diamanten blir inbjuden till Elitloppet senast under tisdagstävlingarna på hemmabanan Solvalla.

Diamanten, Stig H Johansson, Erik Adielsson och Peter ”Foppa” Forsberg hör hemma i Elitloppet.

Det här var ett Elitloppsbesked, sedan blir det perfekt med ett ytterligare förberedande lopp till innan den sista söndagen i maj.

Att vänta längre känns bara onödigt både när det gäller det sportliga och marknadsföringen.

Diamanten och Stig H Johansson lockar extra publik till Solvalla.

Tarzan svingade

På något sätt jag vill jag ändå börja försöket till helgsummering med den 15 minuter långa intervjun med Stefan ”Tarzan” Melander på ATG Play i torsdags.

”Tarzan” pratade om Elitloppsfinalen för Disco Volante, jämförde Snowstorm Hanover (som startar tisdag kväll) med Nuncio och diskuterade Qahar Q.C. så vi förstod vad som skulle hända under lördagen.

Det fortsatte under lördagen med ett magiskt reportage med Stefan ”Tarzan” Melander, Thomas Wassberg och Cruzado Dela Noche tillsammans – vi fick se när ”Tarzan” kollade på trav på fem tv-skärmar samtidigt, ”Tarzan” och Wassberg diskuterade tjäle och vi fick träffa ”Tarzans” bäste vän harven.

Högsäsongen är här

V75 på Umåker i Umeå bjöd på fantastiska upplopp med kontingar på kontringar, stora publikhyllningar från nästan 6000 åskådare på plats och ett banunderlag i världsklass.

Runt om i världen (Sverige, Frankrike, Norge, Finland) fick vi se Elitloppsbesked den här lördagseftermiddagen.

De här hästarna visade Elitloppsegenskaper enligt mig: Diamanten, Muscle Hustle, Cruzado Dela Noche, Disco Volante, Bold Eagle, Belina Josselyn, Bird Parker, Ferrari B.R., Call Me Keeper.

Och Philippe Allaire öppnade faktiskt dörren för Elitloppet med Bird Parker!

Mäktigt Elitloppsgenrep

Lördagens fem häftigaste prestationer:

1) När Franck Nivard släppte upp Belina Josselyn på upploppet för att göra Bold Eagle kaxigare och sedan sätta in utkontringen – både Bold Eagle och Franck Nivard visade bästa Elitloppsformen i hästens genrep.

2) När Diamanten visade alla Elitloppskvaliteter som behövs och Stig H Johansson sa att hästen kan mycket mer – Diamanten sprang runt 1.10 sista varvet och runt 1.08,7 sista 600 meterna trots att han blev för ensam och bekväm.

3) När Disco Volante motsvarade de förväntningar som jag själv har varit med och börjat skruva upp – ”Disco” är ett muskelpaket och en stjärna.

4) När Ferrari B.R., som aldrig har övertygat mig helt, nu visade med sin explosivitet att Norge förtjänar en Elitloppshäst.

5) När Call Me Keeper, som jag heller inte riktigt sett som en Elitlopps- och Prix d’Amerique-häst fullt ut (även om han varit med i båda och slutat sexa i Pd’A, haha), nu verkligen gav intrycket av en het Elitloppshäst.

Skånsk kallblodskung

Då har jag inte ens nämnt kallbloden Lome Brage och Månprinsen A.M. som sprang i varmblodstempo med bakåtvända körspön och gör att förväntningarna inför Elitloppskampen under Elitloppssöndagen tänder till ordentligt.

Jägersrofostrade Erik Adielsson bakom vinnande Lome Brage visade att han är en av landets bästa kallblodskuskar med sin intelligens och hästkänsla – oj, vad de där benen flöt på Lome Brage.

Och inte heller har jag nämnt att det var elvaårige Beau Mec som vann Guldbjörken och Olympiatravskvalet på Umåker där Cruzado Dela Noche var tvåa (snöret tull örontussarna fastade ju i svansen), sju år efter Jag de Bellouet-sonens seger i Derbyt för tränaren Timo Nurmos och kusken Torbjörn Jansson.

Jagar sjätte Elitloppssegern

34 dagar återstår till Elitloppet.

Nu vet vi att det inte bara blir utfyllnad bakom Readly Express, Bold Eagle och Propulsion.

Bara det att den allra störste, 72-årige Stig H Johansson, är med i det allra hetaste leken igen.

Stig H har sex Elitloppssegrar som kusk och fem som tränare, den senaste var för 18 år sedan med Victory Tilly.

Segern i lördags var Mästers första på V75 sedan Brokad Brodda vann Diamantstoets final under Jubileumpokalskvällen på Solvalla onsdag den 16 augusti.

Senast han hade en Elitloppshäst var Nu Pagadi som slutade fyra 2010.

Den heta Olympiatravsfinalen, alla toppfyraåringarna i pokalkvalen, Lotterian i Neapel samt Propulsions och Cyber Lanes comebacker i veckan får jag återkomma till.

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE