Pralinproffs på sex timmar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-27

Stjärnkonditorn: ”Det är enklare än man tror”

Chokladdoften ligger tung över lokalen. Kakao-

pulvret yr och ibland plingar en mikro.

Mat & Vin går på pralinkurs och låter sig förföras av syndigt goda tryfflar.

– Var noga med tempereringen! Inte över 51 grader, då är det kört!

– Se upp för vatten och glöm inte att provsmaka då och då!

Tempot på konditorn och författaren Mia Öhrns pralinkurs är högt, men stämningen är hjärtlig och undan för undan förvandlas smältande choklad, mustig rom och spännande kryddor till små, vackra praliner.

Förväntansfulla barn

– Mmmm, tur att vi gör så många. Annars skulle det inte finnas några kvar till barnen, säger Carolina Casper som tillsammans med maken Håkan Hellgren passar på att lära sig mer om praliner.

– Våra tre barn sitter hemma och väntar på chokladen, säger de och smakar lite av fyllningen.

Det är inte svårt att förstå att den lena, kryddiga chokladsmeten är oemotståndlig. Spännande kryddor som kanelstång, stjärnanis och kardemummakärnor har blandats ner i mörk, smält choklad och ska strax förvandlas till mörka kryddtryfflar.

Det är tio deltagare på kursen – i alla åldrar. De flesta är par, men Ivar Forss är med på kursen tillsammans med sin mamma, Boel Forss.

– Jag fick den i present av mamma, förklarar Ivar.

Många har testat andra kurser, som matlagning och vinkurser, men alla är nybörjare inom pralintillverkningen. Fyra läckra pralinsorter ska göras färdiga innan det är dags att packa ihop för dagen, efter sex timmars pralintillverkning.

”Våga experimentera”

– Det är faktiskt mycket enklare än man tror att göra praliner som ser proffsiga ut. Man ska heller inte vara rädd för att experimentera lite, häll gärna i lite olika kryddor som verkar spännande, det blir oftast gott, säger Mia Öhrn som håller i kursen för Medborgarskolans räkning.

Trots att hon bara är 25 år har hon hunnit med att vara bland annat konditor på Grand Hotel och bagare – och skrivit fem kokböcker. I vår släpper hon sin sjätte bok, som handlar om tårtor.

Läs mer:

Här kan du bli kung på tryffel

Petra Weiss