Glädjebesked för Joel – efter kränkande hyreshöjningen

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2017-02-13

Nu har Joel i Härnösand fått lägenhetserbjudanden.

När hyresvärden fick veta att Joel hade Downs syndrom höjdes hyran. Många engagerades av berättelsen – och nu ser han ut att vara på väg att få en lägenhet trots allt, rapporterar SVT Västernorrland.

– Det är verkligen fantastiskt, det har varit så mycket trevliga människor, säger mamma Anna till Aftonbladet.

Det var i slutet av förra veckan som Aftonbladet kunde berätta om Joel Axberg, 21, och hans jakt på lägenhet i Härnösand. Han och mamma Anna hade hittat en nyrenoverad tvåa på Blocket – men när hyresvärden fick höra att Joel hade Downs syndrom höjdes månadshyran med 3 500 kronor.

Värden påstod att det skulle täcka kostnader för slitage från hjälpmedel, trots att Joel inte har några sådana. När Anna svarade och förklarade detta, och hur berättade om hru ledsen hon blivit av värdens agerande, fick hon inget svar.

Men efter att ha berättat om händelsen i media har läget förändrats avsevärt.

– Det är två fastighetsbolag som hört av sig. Ett av dem hade en tvåa, som vi hoppas att vi kan titta på på onsdag, säger Anna.

”Verkar ljusna”

Hon betonar att ingenting är klart med någon ny bostad till Joel. Men gensvaret har gett hopp. Joel har dessutom erbjudits andrahandskontrakt från en privatperson, men han och Anna har bestämt sig för att prioritera att fixa förstahandsavtal.

– Läget verkar ljusna. Det har varit väldigt mycket folk som ringt, jurister från Hyresgästföreningen och privatpersoner som engagerat sig, säger Anna.

Hon berättar om responsen som familjen mötts av efter att Joels berättelse blivit känd.

– Det är verkligen fantastiskt. Så mycket trevliga människor som hör av sig. Det visar att vi är långt fler som inte tänker som de här personerna.

Har bett om ursäkt

Dessutom har hyresvärden som ville höja månadskostnaden hört av sig. Han har bett om ursäkt, och erbjudit Joel att hyra lägenheten till ursprungspris. Men Anna valde att tacka nej till det förslaget.

– Det hade känts lite konstigt. Men det är ju positivt att han hör av sig i varje fall.

Hon berättar att Joel, som både har Downs syndrom och autism, inte riktigt kan greppa hur stor uppmärksamheten blivit. Och det känns ganska skönt, säger Anna.

– Han är ju glatt ovetande om händelsen. Men får han en lägenhet kommer han bli jätteglad, tror jag.