Här bjuds pensionärerna på en riktig pubkväll

Uppdaterad 2019-08-01 | Publicerad 2016-09-09

Att bo på äldreboende är inte alltid en så rolig historia. Men det har man på äldreboendet Sjölunda bestämt sig för att ändra på – här bjuds pensionärerna upp till dans på pubkvällar.

– Om de inte kan gå till puben tar vi puben till dem, säger Jessica Andersson.

Kollegorna Jessica Andersson och Inger Ebbesson.

Kollegorna Jessica Andersson och Inger Ebbesson arbetar på äldreboendet Sjölunda i Hylte kommun. Där är de med i ett projekt för att förbättra situationen för de boende och har därför dragit igång en rad pubkvällar på boendet.

– Vi tycker att man ska få leva varje dag som om det vore ens sista. Bara för att man bor på ett äldreboende ska man inte behöva sitta och göra ingenting. Och sedan vi drog igång pubkvällarna ser vi redan att de sover bättre och har något att se fram emot, berättar Jessica.

Mando Diao högt upp på önskelistan

Så i onsdags var det dags igen. Efter pubkvällar med frågequiz och allsång var det dags för dans.

– Vi tittade på ”Har du hört den förut?” på Youtube och jag och Inger drog lite fräckisar som de tycker mycket om att höra. Men så är ju alltid dansen populär.

Denna gången blev det dans till "Livet i Finnskogarna" med Calle Jularbo och musik från Arvingarna och Elvis.

– Men det är inte bara gammal musik – Mando Diao är mycket uppskattat här! Och även de som sitter i rullstol hjälper vi att få dansa lite. Det är så kul att få se hur glada de blir.

”Alla boenden borde ha en pub”

På puben serveras även öl och vin – men ett fylleslag finns det ingen större risk för.

– De dricker kanske ett glas vin eller en öl och äter lite chips, sedan är de nöjda. Och jag tycker verkligen det är en rättighet att få köpa lite vin. Så om de inte kan gå till puben tar vi puben till dem. Alla boenden borde ha en pub!

Jessica menar att pubkvällarna hjälper de boende att få en värdig vardag och mer meningsfulla dagar.

– De pratar redan om att de längtar till nästa gång. Och det blir i oktober och då ska vår chef uppträda med sin linedansgrupp. Vi har det verkligen fantastiskt här!

Följ ämnen i artikeln