Peter Madsen var besatt av döda, berättar den unga sköra kvinnan

KÖPENHAMN. Man talar ibland om män som hatar kvinnor, men en vanligare sort är nog män med radar för veka kvinnor i behov av hjälp.

Peter Madsen tycks ha varit en sådan.

In i rättssalen kommer en ung kvinna, smal, nästan mager, med det långa håret utsläppt över ryggen. Hennes röst är svag, skälvande. Hon berättar att hon sökte upp Raket–Madsen i hans verkstad. Hon var arbetslös. Hon behövde ett skäl för att gå upp på morgonen.

Peter Madsen.

Hon antogs som praktikant.

De kom att stå varandra nära.

Nej, inget sexuellt säger den unga kvinnan. Men fantasierna var sexuella. Eller drog åt det makabert sexuella.
Den unga kvinnan var besatt av döden. Jag har haft döden runt mig, nära, säger hon till rätten. Många är döda omkring mig.

Bredvid sig har hon en man, en stödperson. Rätten har beslutat om namnförbud: massmedierna får inte lämna detaljer som kan identifiera kvinnan.

– Våra samtal blev mer och mer extrema. Vi talade om kvinnor i förhållande till döden. Peter ville finna galna flickor.

Denna dag är Peter Madsen formellare klädd än de tidigare. Han hade en svart kavaj på sig. För den unga kvinnans skull? Glasögonen är i alla fall för henne: han sätter dem på sig och ser intensivt på henne.

Hon har gått hos psykolog och i psykoterapi sedan 2005. Hon ville göra en film om hanteringen av lik och kremeringar i Danmark.

Peter Madsen, denne man som är betydligt äldre än den sköra kvinnan, denne man som tidigare sagt att han inte kunde ge henne det hon emotionellt och sexuellt begärde, denne man talade med henne om snuffmovies – riktiga mord som filmas för en marknad där publiken roas av sådant.

– Samtalen om döden blev mer och mer maniska, säger den unga kvinnan till rätten.

– Peter sa till mig att han är psykopat.

Deras förhållande tycks ha varit en virvel av destruktion. Han flyttade hem till den unga kvinnan. Hon bad honom flytta ut. Han sa att han ville ha oskyddat sex med en "afrikansk sexarbetare" för att utsätta sig för de risker det kunde medföra.

De planerade ett framtida sexäventyr med ytterligare en eller två personer.

– Jag var i ett tomrum, säger kvinnan.

– Jag var mycket lättpåverkad.

När hon inte talar hörs hennes andhämtning i mikrofonen som dova vågor. Tidigare på dagen har en ung man vittnat. Han var också praktikant hos Madsen, en ung stabil man, maskinmästare. Till arbetsuppgifterna hörde även att göra rent i ubåten. Åklagaren visar honom bild från ubåtens inre. Där sitter några spännremmar som Madsen hade köpt veckan innan han tog ut Kim Wall på havet.

Jag har aldrig sett dem som de ligger, säger den unge mannen. Det ser ut som om de använts till att spänna fast något i golvet.