”Det är desperat och inte värdigt en statsminister”

Publicerad 2016-02-29

Även V-ledaren reagerar på Löfvens uttalanden

Nu slår Moderaterna tillbaka mot Stefan Löfvens planer på att lyfta "den svenska modellen".

Partiet vill att diskussionen istället ska handla om utgifter efter flyktingkrisen.

– Det här är desperat och inte värdigt en statsminister, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).

Enligt Socialdemokraterna ska den stora konflikten framåt stå om "den svenska samhällsmodellen" som man anser hotas av de borgerliga partiernas förslag.

Detta är dock en bild som Tomas Tobé helt motsäger sig. Han menar att man är helt överens om att det är parterna på arbetsmarknaden som ska sätta löner och att den svenska välfärden ska värnas.

"En utgiftsexplosion"

M:s partisekreterare menar att konflikten snarare handlar om att regeringen måste börja se de utmaningar som uppstått efter flyktingkrisen där det förra året kom 160 000 asylsökande till Sverige.

– Den svenska samhällsmodellen står inför utmaningar, men det handlar om att vi just nu har en utgiftsexplosion som är utlöst framförallt av migrationen. Det är dessa samhällsproblem vi behöver ta tag i, säger han.

– Sedan den här regeringen tillträdde har utgiftsprognosen ökat med 245 procent. Det handlar om 93 miljarder.

Vill ha diskussion om rättigheter

Enligt Tobé blundar regeringen för samhällsproblem som "kommer att kräva tuffa åtgärder".

– Vi måste ta en diskussion som handlar om att det är inte rättvist att alla nyanlända direkt från dag ett har tillgång till alla ersättningar och välfärdstjänster. Det är de tuffa besluten som regeringen behöver fatta, säger han.

Sjöstedt: Gå oss till mötes

Även Vänsterpartiet, som just nu budgetförhandlar med regeringen, har reagerat på S-satsningen. Jonas Sjöstedt är tillbaka på jobbet med kryckor, första dagen efter benbrottet.

Han menar att Stefan Löfvens löfte om att stå upp för välfärden och den svenska samhällsmodellen bör avspegla sig i den kommande budgeten.

– Vi sitter och förhandlar med regeringen just nu. Vi har sagt till att vårt viktigaste krav är att man gör en riktigt stor välfärdssatsning, tio miljarder till sjukvård och kommunerna, säger han.

– Nu ger vi dem möjligheten att leva upp till att stå upp för sitt uttalande om att stå upp för välfärden genom att gå oss till mötes.

Moderaternas uttalanden om att man ska tala om utgiftsminskningar istället ger dock inte Sjöstedt mycket för. Han menar att Sverige har "råd att ha en bra välfärd".

– De utnyttjar flyktingsituationen för att angripa välfärden och löntagarnas rättigheter, säger han.