Risken med mötet: Stålbråk i Ovala rummet

Uppdaterad 2018-03-06 | Publicerad 2018-03-05

Stefan Löfven ska ta fajten för EU i stålbråket med Donald Trump i morgon.

Inför mötet i Ovala rummet har statsministern slipat argumenten med EU:s ledning och Sveriges handelskommissionär.

Hotet från USA om handelstullar på stål och aluminium verkar bli huvudsak när Löfven möter den amerikanske presidenten.

Tisdag kväll, svensk tid, möts statsminister Stefan Löfven (S) och Donald Trump för första gången på tu man hand vid ett möte i Ovala rummet i Vita huset.

De båda har tidigare träffats vid en handskakning i FN:s generalförsamling och talat i telefon ett par gånger, bland annat när Trump ringde och beklagade terrordådet i Stockholm.

Europa drabbas av tullar

Men det här är alltså första gången de kommer att sitta ned och tala på djupet. På agendan står handel och säkerhetspolitik.

Men mötet hotas av mörka moln i form av ett begynnande handelskrig.

Donald Trump slog nyligen fast att USA kommer att införa importtullar på stål och aluminium. Få detaljer om vad detta innebär är ännu kända, men uttalandet har rört upp heta känslor hos EU:s ledare och vänner av frihandel eftersom Europa, och inte minst Sverige, skulle drabbas mycket hårt.

Press på Löfven

EU:s handelskommissionär, svenska liberalen Cecilia Malmström medverkade i frågan i söndagens SVT Agenda. Hon slog där fast att det är av största vikt att Stefan Löfven är mycket tydlig om tullarna i mötet med Trump.

– Det är inte säkert att han lyckas med det, men vi hoppas att han kommer tala om att det här får förödande konsekvenser för Europa, men också för USA och resten av världen och handelsklimatet, har hon sagt till SVT.

Det står nu klart att Stefan Löfven kommer att ta upp frågan vid sitt möte med Trump. Inför morgondagens samtal i Vita huset har statsministern både talat med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Cecilia Malmström för att göra upp strategin inför mötet.

Sveriges och EU:s linje är att tullar är ett stort hinder för handeln.

Förste EU-ledaren hos Trump efter tulluttalande

Löfven är den förste EU-ledare som möter USA:s president efter ståltullsutspelet och har därmed pressen från hela EU på sig inför samtalet i Ovala rummet.

Även näringsminister Mikael Damberg (S) deltar i Löfvens Washingtonresa. Han har beskrivit det så att mötet hålls med ”bra tajming” sett till tullfrågan – och att det viktigaste nu är att få klarhet i hur detaljerna kring ståltullar kommer att se ut.

Eftersom en rad näringslivsföreträdare från Sverige också deltar i Stefan Löfvens Washingtonresa är det dock troligt att ståltullarna även kommer att avhandlas när topparna samtalar med presidenten och i samband med ett möte med handelsministern Wilbur Ross.

Hemligt ambassadörsmöte

Inför mötet har dock också en rad andra samtal för att sätta stopp för ståltullarna hållits.

Den svenska ambassadören i Washington, Karin Olofsdotter, har enligt uppgift till Aftonbladet varit direkt inblandad i arbetet tillsammans med EU:s ambassadör.

Bland annat ska Olofsdotter med kort varsel ha blivit inbjuden till ett samtal med representanthusets talman, Trumps partikamrat Paul Ryan, som är emot presidentens handelstullar.


Vill du ha fler politik- och samhällsnyheter i ditt flöde? Följ Aftonbladet Samhälle på Facebook.