36-åring misstänks för 23 fall av sexuellt ofredande

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2015-06-28

36-åringen har tidigare dömts för att ha skickat hatmejl till arbetsförmedlare och CSN-anställda.

Nu misstänks han för 23 fall av sexuellt ofredande mot politiker.

– Det är oerhört grova kränkningar och det är inte en slump att det är riktat mot politiskt verksamma kvinnor, säger Claes Borgström som företräder sju av målsägarna.

Mannen åtalas på 23 punkter och misstänks ha skickat sms till sammanlagt elva rödgröna politiker. Många innehåller mycket grova sexuella anspelningar.

– Det är utstuderat och svårt att överträffa. Den som har skrivit det här har för avsikt att göra dem som fått det så upprörda som möjligt, säger advokat Claes Borgström.

Meddelandena är skickade från oregistrerade kontantkort. Enligt åklagaren kan de knytas till en telefon som den misstänkta mannen har använt.

– Det var rätt lätt att hitta personen, säger åklagare Ronnie Jacobsson, som leder utredningen.

Och det är inte första gången han åtalas för att han trakasserat folk via sms eller mejl.

Dömdes

I mars 2013 dömdes mannen för hets mot folkgrupp och olaga hot. Han hade då bland annat skickat mejl till tolv arbetsförmedlare, anställda på CSN, och till en villaförening.

Mejlen innehöll hot och rasistiska påhopp. Arbetsförmedlarna skulle hängas i ett träd och anställda på CSN skulle skadas om de inte slutade skicka påminnelse för skulder på studielån.

36-åringen, som vid tidpunkten var ostraffad, dömdes till villkorlig dom och totalt 5 000 kronor i dagsböter.

Enligt Claes Borgström är det ingen slump att det är kvinniga politiker som fått meddelandena som mannen misstänks ha skickat.

– Det finns ett inslag att vilja tysta de som verkar på det politiska fältet. Att skapa en känsla att man är bevakad. Det är mycket allvarligt.

”Svårt få tag på dem”

Han vill inte uttala sig om han tror att det kommer vara en besvärande omständighet när rättegången inleds.

– Jag kommer utveckla det närmare när det blir rättegång i höst. Problemet vad det gäller den här typen av utredningar är att det är svårt för polisen att få tag på de som ligger bakom. Förhoppningsvis avskräcker det här åtalet andra från att göra på samma sätt.

Aftonbladet har sökt både 36-åringen och mannens advokat men ingen av dem har svarat i telefon.

Följ ämnen i artikeln