Stefan Löfven nattvandrade i branddrabbat område

Publicerad 2018-08-15

GÖTEBORG. Efter de omfattande bilbränderna – i natt gick Stefan Löfven med en grupp nattvandrare i Tynnered, en av de utsatta förorterna.

Han hyllade deras insats och fick en beskrivning av situationen i området.

Grundaren Ann framhöll att det krävs mer resurser från samhället för att vända utvecklingen.

– Våra ungdomar behöver trygghet, sällskap och en hand att hålla i som kan leda dem på rätt väg, säger hon.

Statsminister Stefan Löfven (S) deltog under gårdagskvällen först i Expressens partiledardebatt. Därefter anslöt han till en grupp nattvandrare i Frölunda/Tynnered.

Efter en kort genomgång av verksamheten fick han kränga på sig en gul jacka med texten Nattvandrare Tynnered och ge sig ut i augustimörkret.

Verksamheten har funnits i ungefär 15 år. En av vandrarna, Ann, har varit med hela tiden, hon var med och grundade hela gruppen när hennes dotter var sju år.

– Detta är mitt Tynnered. Jag vill att det ska vara ett tryggt område och jag vill bidra till att unga och gamla ska kunna känna gemenskap och trygghet tillsammans, säger hon.

Vill se fler vuxna ute

Men fler skulle behöva ansluta, menar Ann.

– Jag skulle vilja att fler vuxna kommer ut och vandrar, det är jätteviktigt. Man kan sluta att titta på tv någon kväll och i stället hänga med oss ut.

Annika, Paula och Henrik var också med och vandrade. De beskriver alla att det känns viktigt att visa de unga i området att vuxenvärlden bryr sig om dem.

– Vi bor i området, är uppväxta här och våra barn är uppväxta här, så det är väldigt viktigt att det är tryggt, säger Annika som varit med i verksamheten i ett år och genomgått utbildning tillsammans med områdets kommunala fältassistenter.

Paula berättar att de omfattande bilbränderna har skapat otrygghet och rädsla hos henne. Det är främst barnen hon tänker på, och vad händelserna kan sätta för spår hos dem.

Hyllade nattvandrarna

Under tiden som Stefan Löfven deltog i nattvandringen var det lugnt i området. Han hyllade insatsen och menade att civila initiativ som nattvandringen i Tynnered är av stor betydelse för hela samhället.

– Det här är en oerhört viktig verksamhet. Att det finns vuxna ute på nätterna som visar sig och skapar trygghet och kontakt med ungdomarna, säger Löfven.

Även Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson (S) deltog i nattvandringen. Också hon menade att de många vuxna som är ute och rör sig bland unga gör en viktig insats, utöver det som görs av det offentliga samhället.

– Vi klarar oss inte utan varandra. Jag tror att kombinationen av kommunala fältassistenter, förebyggande arbete och civila insatser är av stor betydelse, säger hon.

Ann, som har varit med i 15 år, menade att det krävs mer resurser från samhället till utsatta områden som Tynnered.

– Vi behöver ta hand om våra ungdomar som är frustrerade och finna något som vi kan göra tillsammans med dem i stället. De ska inte vara ute och bränna bilar och göra massa dumheter. De behöver trygghet, sällskap och en hand att hålla i som kan leda dem på rätt väg, säger hon.

Hårt mot brott och förebyggande insatser

Stefan Löfven besökte de branddrabbade områdena även tidigare på dagen, då tillsammans med justitieminister Morgan Johansson. På plats fick han se rader av brända fordon. I Ekots partiledarutfrågning i går morse röt han dessutom ifrån och vände sig direkt till de som bränner bilar, med orden:

– Vad fan håller ni på med?

Vid nattvandringen slog han fast att det nu handlar om två saker – att vara hård mot brottsligheten och visa att detta inte är acceptabelt, men också att jobba långsiktigt för minskad arbetslöshet, bättre skolor och schysta bostadsområden.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!