Intern kritik mot S-ledningen: För många utspel

Publicerad 2018-06-01

Socialdemokraterna rasar i opinionen.

När partistyrelsen träffas i dag riktar flera ledamöter kritik mot partiledningen.

En anser att det varit för många utspel, en annan anser att det är för mycket prat om migration.

– Jag tror att vi håller till på en planhalva där vi inte förr har varit, och det kan bli besvärligt, säger riksdagsledamoten Åsa Lindestam.

Det är i dag 100 dagar kvar till valdagen. Samtidigt brottas Socialdemokraterna med låga opinionssiffror. När partistyrelsen i dag samlas gör den det med drygt 24 procents stöd i ryggen – det lägsta stödet i en Aftonbladet/Inizio-mätning sedan oktober 2016.

”Mer fokus på sjukvård och skola”

När Aftonbladet möter partistyrelsemedlemmar på väg in till partihögkvarteret på Sveavägen 68, lyfter flera av dem fram välfärdsfrågor som en avgörande faktor.

– Jag tror vi behöver fortsätta och prata ännu mer om välfärd, hur vi ska förbättra skolan och stärka sjukvården. Frågor där de svenska väljarna förväntar sig nya och bättre besked, säger Philip Botström.

SSU:s ordförande vägrar tala om kris.

Hur skulle du själv beskriva läget inom partiet?

– Jag skulle säga att det är ett gott läge. SSU gjorde en av sina bästa värvarveckor de senaste veckorna. Vi visar att när vi är ute och kavlar upp ärmarna engagerar vi människor för vår politik. Men val vinner man inte på läktaren. Proffstyckarna kommer inte vinna några val.

”Ingen krisstämning”

Han säger att partiet självklart vill ha bättre opinionssiffror, men vill inte benämna läget i partiet som krisartat.

– Det finns ingen krisstämning, den enda krisstämning som finns är i media, mediekris och nyhetstorka.

Flera i partistyrelsen lyfter fram att S måste prata om fler frågor än om migration.

– Jag tror att vi håller till på en planhalva där vi inte förr har varit, och det kan bli besvärligt, säger Åsa Lindestam.

Är du kritisk till att partiledningen pratat så mycket om migration?

– Vi måste sätta ner foten i alla de frågor vi har, nu när vi har gjort det är den frågan avgjord. Nu vet väljarna vad vi tycker. Vi har fler frågor som måste upp på bordet, de bara försvinner i bruset nu.

För många utspel

Pia Nilsson, riksdagsledamot från Västmanland, säger till TT att S har gjort så många utspel att det är svårt att hålla reda på dem. Hon nämner förslag om att anställa 14 000 till i vården, om cancervård och förlossningssatsningar, till exempel.
– Det var inte så genomtänkt, men vi drar lärdom av det, säger hon när hon lämnar mötet.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm, medger att läget ser tufft ut opinonsmässigt, men säger att det är flera månader kvar och att det finns goda möjligheter att klara målet att öka.

Ministern: Det har spretat mycket

– Vi behöver köra på naturligtvis, och visa väljarna att det finns tydliga politiska alternativ.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, säger att det nu är viktigt att partiet håller fokus.

– Det har spretat ganska mycket på senare tid.

Riksdagsledamoten Hans Hoff säger att partiet kommer att hinna vända opinionsläget fram till valet.

– Det är ungefär fem procent vi behöver i ökat väljarstödet. Vi har 100 dagar på oss att lösa det och det fixar vi, säger han.

Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister, tycker inte att S har gjort några strategiska missbedömningar. Hon har inga förklaringar till varför partiet går så dåligt i opinionen.

Vad säger du om kritiken att ni pratat för mycket om migration?

– Jag tycker ett parti måste ge svar på de frågor som väljarna ställer.