M-topparnas krav på Kinberg Batra

Publicerad 2017-02-11

Flera tunga moderater kräver nu att Anna Kinberg Batra agerar för att häva M-krisen.

Det handlar om att snarast få ihop Alliansen och ta fram gemensamma politiska förslag.

– Det bör prioriteras högst upp på dagordningen, säger Kjell Jansson, ordförande för M i Stockholms län.

– Vi måste prata sakpolitik, inte hålla på och gissa var vi står efter valet, säger Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholms stad.

De dramatiska beskeden från Anna Kinberg Batra, att M vill se en gemensam Alliansbudget och att partiet nu kan samtala och samarbeta med SD i riksdagen, utlöste starka reaktioner.

Samarbetet inom Alliansen är frostigare än någonsin och både partiets opinionssiffror samt förtroendet för partiledaren har sjunkit rejält.

Aftonbladet har ringt runt bland mäktiga moderata företrädare i landet. Många framhåller att Kinberg Batras besked var väntat och välkommet. Samtidigt ställer man krav på sin partiledare om att agera för att bryta den krisartade situationen med ett allt lägre väljarstöd.

”Det måste vi diskutera”

Joakim Larsson, ordförande för M i Stockholms stad, tror att många i partiet är trötta på diskussioner om politisk spelteori.

– Det är i alla fall vad jag hör och känner själv. Det som man behöver göra nu är att samlas inom Alliansen kring gemensamma utspel och förslag på hur man ska kunna styra Sverige. Då pratar jag om sakpolitiken, vi ska inte hålla på och gissa var vi står efter valet, säger han.

Han menar att de borgerliga partierna måste berätta vad som förenar dem i frågor som ekonomi, arbete och integration.

– Det är sådant som Alliansen har en gemensam syn på och jag tror att det är vad vi måste ägna oss åt just nu och komma fram med i media och ut till väljarna.

Larsson vill samtidigt se mer tydlighet från sitt parti och Alliansen.

– Vi måste vara tydliga med att orsaken till att vi vill gå till val och vinna valet med Alliansen som regeringsalternativ är att vi har en idé om hur vi ska förändra Sverige och samhället. Det måste vara det som diskuteras från vår sida.

Kjell Jansson, ordförande för M i Stockholms län, är inne på samma spår.

– Det viktigaste är att man jobbar djupt med Alliansen nu och försöker fördjupa det arbetet och tar fram konkreta förslag tillsammans, som man går ut med, säger han.

Vill se fler Alliansbesked

Att få ihop Alliansen brådskar och måste ske genast, framhåller Jansson.

– Jag tycker att det är något man bör prioritera högst på dagordningen. Jag vill inte sätta klockslag och tid, men det tycker jag är nummer ett att prioritera. Det förväntar sig alla borgerliga väljare att vi, som största parti, gör.

Kjell Jansson tycker att det är helt naturligt att man talar med alla riksdagens partier, men han stänger helt dörren till ett regeringssamarbete med SD.

Johnny Magnusson, regionråd i Västra Götaland och tidigare partisekreterare (M), är inte lika kategorisk i sitt avståndstagande. Han har tillhört dem som drivit på för att öppna för samtal med Jimmie Åkessons parti.

– Är SD invalda i riksdagen och är ett stort parti så kan man inte låtsas som att de inte finns.

Han utesluter inte heller ett utökat samarbete, om Alliansens misslyckas 2018.

– Rent principiellt så är det ganska korkat att stänga dörrar före ett val i en situation där man kan förutspå att det inte finns klara majoriteter. Om det sedan är att samverka med S eller SD på något sätt eller kanske MP, det tycker jag att man ska hålla öppet.

Magnusson menar att partiledningen måste stå fast vid sin linje, trots att det gungar i opinionen just nu. Däremot slår han fast att partiet måste ”bli tydligare” i vad man vill med Sverige framöver.

Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö, menar att läget att partiet är inne i ett tufft skede, men att han inte är orolig. Även han vill se gemensamma besked från de borgerliga partierna.

– De rödgröna går en kräftgång i opinionen. I det läget gäller det för Alliansen att samla sig och lämna gemensamma besked om hur man ämnar styra Sverige. Men också i enlighet med Anna Kinberg Batra säger, att visa att vi vill genomföra vår politik på allvar.