Polischefer lurade av falskt Thornberg-konto: ”Kan ha kartlagts”

Uppdaterad 2021-05-03 | Publicerad 2018-02-01

Den nye rikspolischefen Anders Thornberg är utsatt för en kupp på Facebook.

Någon har under lång tid utgett sig för att vara Thornberg på Facebook och blivit vän med höga polischefer. Bland de övriga vännerna återfinns ett tiotal porrkonton.

– Ett falskkonto har man ju inte bara för roandets skull, utan på något sätt utnyttjar man naturligtvis detta, säger säkerhets- och underrättelseexperten Joakim von Braun.

Inför valet har Säkerhetspolisen inlett ett arbete för att motverka påverkanskampanjer i sociala medier som är riktade mot Sverige. Anders Thornberg har även gått ut och manat till försiktighet i sociala medier för alla som jobbar inom säkerhetstjänsten.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att den avgående Säpochefen själv varit utsatt för en kupp på Facebook under mer än 18 månader. Någon har utgett sig för att vara Thornberg och blivit vän med ett stort antal höga polischefer och politiker.

Anders Thornberg berättar nu att det rör sig om ett fejkkonto som han inte känt till.

– Jag är inte aktiv på sociala medier, säger han och fortsätter:

– Jag tror att man ska vara försiktig framför allt när man jobbar på en säkerhetstjänst.

Personen eller personerna bakom kontot har bland annat lyckats bli vän med Carin Götblad, regionpolischef för Polisregion Mitt, Stockholms regionpolischef Ulf Johansson och den mångårige statssekreteraren Sven-Eric Söder som numera är generaldirektör på Folke Bernadotte Academy.

Går man in på några av de andra profilerna som kontot är vän med, kan det exempelvis stå ”Om du behöver en vän att följa din kväll, kan du kontakta mig via denna adress” tillsammans med en länk och bilder på lättklädda kvinnor.

Trots detta har alltså flera högt uppsatta myndighetspersoner accepterat en vänförfrågan från den falska Anders Thornberg-profilen.

”Har utgått från att det är han”

Sven-Eric Söder är generaldirektör för Folke Bernadotte Academy sedan 2012. Han var under 90- och 2000-talet statssekreterare på flera departement. Han finns med på vänlistan men påpekar också att han själv har över 3 500 vänner på Facebook.

– Jag har aldrig haft någon ordväxling med honom på Facebook, men vi har ju träffats emellanåt. Jag har utgått från att det är hans konto.

Söder tror inte att det skulle kunna finnas risker med att vara vän med det fejkade kontot.

– Jag är väldigt försiktig. Jag står för det jag skriver på Facebook, men det här är naturligtvis en utmaning med sociala medier.

”Har inte koll på vilka de är”

Stockholms regionpolischef Ulf Johansson hävdar att han inte har särskilt bra koll på vilka han är vän med på Facebook, och kände inte till att det rörde sig om ett falskt konto.

– Jag har haft så många olika vänner på Facebook genom åren så jag har inte koll på vilka de är egentligen, säger han.

Skulle det här kunna vara en säkerhetsrisk?

– Jag har ingen uppfattning om det. Jag har iallafall ingen kontakt med det kontot.

Säkerhets- och underrättelseexperten Joakim von Braun är dock av en annan åsikt.

– Ett falskkonto har man ju inte bara för roandets skull, utan på något sätt utnyttjar man naturligtvis detta, säger han och fortsätter:

– När man tänker på att det är höga polisbefäl det rör sig om är det inte särskilt roligt.

Joakim von Braun förväntar sig att kontot använts för att samla information – frågan är bara vem eller vilka som ligger bakom.

− Om det är så att det är en främmande makts underrättelsetjänst som står bakom det här kontot. Eller en vanlig kriminell, så kan det vara ett problem med att höga polisbefäl kartläggs av kriminella krafter.

”Inte alltid så lätt”

Anders Thornberg konstaterar att identitetsstölder på internet är ett stort problem och en ny utmaning för polisen.

– Jag vet att min organisation har jobbat mycket med att ta bort felaktig information, men det är inte alltid så lätt, säger han.

Carin Götblad har via sin pressekreterare Mikael Hedström valt att avböja att kommentera. Flera av de myndighetspersoner som Aftonbladet varit i kontakt med har tagit bort det fejkade kontot från sin vänlista efter avslöjandet.