”Superintensiva förhandlingar mellan partierna”

Aftonbladet erfar hur samtalen går i regeringsförhandlingarna

Publicerad 2018-12-07

Regeringsförhandlingarna har nu gått in i en mycket intensiv fas, erfar Aftonbladet.

Parterna träffas både enskilt och i grupp – en uppgiftslämnare beskriver att ”det verkligen diskuteras sakpolitik och reformer”.

Senast i dag måste Stefan Löfven ge en rapport till talmannen.

Centerpartiet och Liberalerna har öppnat för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister om de får rejäla politiska eftergifter i gengäld.

I veckan meddelade C-ledaren Annie Lööf att det svar man fått från Socialdemokraterna på sin kravlista var ett skambud. Men hon sa samtidigt att Centern är beredda att ge Löfven en ny chans, mot löften om rejält politiskt genomslag. Hon öppnade för första gången också upp för skarpa förhandlingar med Löfven.

Aftonbladet har haft kontakt med källor i de respektive partierna. De beskriver att parterna nu är inne i en period av ”superintensiva förhandlingar” på ett sätt som de tidigare inte har varit.

De partier som deltar i förhandlingarna är Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Tanken är att en S/MP-regering ska ha ett budgetsamarbete med de två andra partierna.

Det diskuteras sakpolitik och politiska reformer. Ibland träffas partiernas företrädare en och en, ibland deltar flera samtidigt vid förhandlingsbordet, erfar Aftonbladet.

”Måste ge och ta”

Utåt är det dock locket på, ingen av partiernas pressavdelningar vill berätta om det har skett några öppningar.

– Det stämmer att förhandlingar pågår. Med respekt för processen vill jag inte säga så mycket mer än att alla fyra partier nu måste visa att viljan att stänga ute extrempartierna i Sveriges riksdag är ett mittenalternativs kitt och då måste man också vara beredd att ge och ta, säger Elin Boberg, stabschef hos Liberalerna.

Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu är fåordig:

– Vi kommenterar inte pågående förhandlingar, säger han.

Löfven måste ge besked

Miljöpartiet presenterade i går sin kravlista för att ingå i en regering med S.

Stefan Löfven måste senast i dag ge talmannen en rapport om ”processens utveckling”. På måndag ska Löfven ge talmannen en uppföljande rapport, därefter kommer talmannen kommentera vad som blir nästa steg i regeringsbildningen.

I tisdags sa Stefan Löfven så här om förhandlingarna:

– Det återstår mycket, det kommer att vara svårt. Men nu är vi inne i en helt annan fas. Låt oss nu ta det härifrån.

För att Löfven ska bli statsminister måste han också släppas fram av Vänsterpartiet.