Socialdemokraternas vallokomotiv – fyra rutinerade namn

Publicerad 2018-06-15

Socialdemokraternas ansikten utåt i valrörelsen blir fyra rutinerade politiker – Stefan Löfven, 60, Magdalena Andersson, 51, Margot Wallström, 63, och Peter Hultqvist, 59.

De är partiets populäraste politiker och anses locka både unga och gamla.

– Omvärlden och den globala ekonomin ska hanteras, då krävs det rutin och erfarenhet. Det är tunga statsråd som har bred erfarenhet, säger statsminister Stefan Löfven.

Socialdemokraterna presenterar i dag sin kampanj och plan för valrörelsen. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad inledde presskonferensen med att säga att hon vill att den ska handla om investeringar i välfärd.

– Det ska inte handla om opinionssiffror utan om det Sverige vi ska ha.

De frågor Socialdemokraterna ska lyfta fram i valrörelsen är sjukvården, skolan, pensioner och ett krafttag mot segregation.

– Det här valet ska bli en folkomröstning om den svenska välfärden.

Vallokomotiven blir statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson, utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist. De kommer synas extra mycket och vara ansiktet utåt i Socialdemokraternas kampanj.

– Det här är fyra vallokomotiv som har erfarenhet och bredd, säger Lena Rådström Baastad.

Är det här de absolut bästa personerna ni har?

– Det som är fantastiskt med socialdemokratin är att vi har väldigt många duktiga personer, vi kommer självklart använda dem också. Det här är fyra mycket populära politiker.

”Tunga statsråd”

Statsminister Stefan Löfven menar att rutinen är nödvändig för att kunna hantera utmaningarna framåt.

– Omvärlden och den globala ekonomin ska hanteras, och då krävs det rutin och erfarenhet. Det är tunga statsråd som har en bred erfarenhet, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström säger till Aftonbladet att det nu är viktigt att svartmålningen av Sverige måste upphöra.

– Vi måste stoppa svartmålningen, det finns inget land som inte har problem att ta itu med. Men vi har vänt ett jättestort underskott till ett överskott, som gör att vi nu kan investera i samhället.

Klarar Socialdemokraterna av att vända opinonsläget?

– Vi klarar att vända det om vi kan få diskutera helheten i politiken. Om vi är stolta över vårt land men förstår att vi har utmaningar att ta itu med.

– Det går väldigt bra för Sverige och det kan alla vara stolta över, säger Margot Wallström.

Finansminister Magdalena Andersson blir ett av Socialdemokraternas ansikte utåt under valrörelsen.

Prata om värderingar

Försvarsminister Peter Hultqvist håller med om att det finns stora utmaningar för Sverige, men att han i sin roll som vallokomotiv kommer att att prata om värderingar.

– Vi har många brister som måste åtgärdas. Jag kommer att tala om värderingar, det kommer de andra också göra. Det handlar om hur framtidens samhälle ska se ut – att vi ska kunna satsa på full sysselsättning, vård, skola och omsorg och ett jämlikare samhälle.

”Unga ser upp till Wallström”

Även finansminister Magdalena Andersson ska vara ute i valrörelsen och valarbeta för S.

Är ekonomi en valvinnare?

– Det man använder med att ha ordning och reda i statens finanser, de resurser man kan skapa, gör att man kan satsa och det är naturligtvis viktigt.

– Det gör oss möjlighet att anställa fler poliser, fler undersköterskor, fler lärare och fler läkare. Det kommer att vara helt nödvändigt under nästa mandatperiod.

Ni är alla hyfsat seniora och har samma etniska helsvenska bakgrund, är det verkligen rätt tänkt?

– Vi har alla olika bakgrund och kommer från olika delar av Sverige, och vi vet att till exempel Margot Wallström är en person som många ungdomar ser upp till och där hon har många viktiga åsikter vad gäller internationell politik samt klimat och miljö, vilket engagerar många ungdomar, säger Andersson.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS