Nära vännen godkände Botströms kritiserade kampanj

Publicerad 2019-08-21

SSU-revisorn anmärkte på att medlemmarna köpte pizza efter distriktsmötena – men släppte igenom Philip Botströms riksdagskampanj för en kvarts miljon kronor.

Revisorn är nära vän med Botström, skötte fakturorna i kampanjen och granskade sedan ekonomin.

”Kryssa Philip Botström till riksdagen”, uppmanade revisorn i dagliga inlägg på Facebook i valspurten.

SSU-ordförande Philip Botströms kandidatur till riksdagen inför valet 2018 har skapat stora interna konflikter. Aftonbladet skrev redan för ett år sedan om ett starkt missnöje mot att utrikesminister Margot Wallström (S) öppet stödde Botströms kandidatur.

– Att en enskild minister, tillika VU-ledamot, ställer sig bakom en krysskampanj är fruktansvärt oansvarigt, sa riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S) då.

Wallström uppmanade väljare att kryssa fram Botström i riksdagsvalet. Hon medverkade också på valaffischer tillsammans med SSU-ordföranden. Kampanjen misslyckades dock och Botström kom aldrig in i riksdagen. På SSU:s kongress i början av augusti valdes han om som ordförande för ungdomsförbundet.

Kritiken mot Botströms kampanj handlar också om kostnaden, som landade på över en kvarts miljon kronor. Notan betalades av SSU Värmland, Botströms hemdistrikt, något som Expressen skrev om i förra veckan.

Kritiken: Tio gånger så dyr

Att SSU ska stå för en så dyr kostnad för ordförandens personliga kampanj ifrågasätts starkt av flera i förbundet som Aftonbladet varit i kontakt med.

En av dem, Filip Svantesson, ordförande för SSU i Jämtland, kallar kampanjen för exempellös. Enligt honom tycks användningen av så stora medel sakna förankring i demokratiskt fattade beslut. Dessutom är den tio gånger så dyr som liknande kampanjer tidigare år, som han har kännedom om.

På fakturor från kampanjen, som Aftonbladet tagit del av, återkommer ett namn som referens – Christian Norlin. Han är socialdemokratisk kommunpolitiker i Karlstad och mycket god vän med Philip Botström. Hösten 2018 var han djupt involverad i Botströms kampanj. De knackade dörr tillsammans och Norlin publicerade i princip dagliga uppmaningar i sociala medier om att rösta på Botström i valet.

”Oavsett ålder, oavsett var ni bor, eller vem ni är, bakgrund eller vem ni älskar. Kryssa Philip Botström på Socialdemokraterna Värmlands riksdagslista” skrev han kort innan valet.

Vännen beställde extremt dyra fakturor

Christian Norlin är även revisor för SSU i Värmland och granskar därmed distriktets ekonomi.

Filip Svantesson är kritisk till de dubbla rollerna.

– Det känns märkligt att Philip Botström har en väldigt god vän, som har den kontrollen över SSU Värmlands egna ekonomi att han både kan beställa extremt dyra fakturor, och också vara satt att granska föreningens ekonomiska beslut, säger han.

I revisorns granskning av SSU:s ekonomi nämns över huvud taget inte Botströms kampanj. Däremot riktas kritik mot att SSU-distriktet spenderar för mycket på sociala tillställningar.

– Distriktsstyrelsen avslutar ibland sina möten med att käka pizza, det är lite onödigt. Det är betydligt billigare att åka till konsum och köpa fika, säger Christian Norlin.

”Inte orimliga kostnader”

Hur kommer det sig att du gick in på sådana mindre kostnader men inte på den dyra personvalskampanjen.

– Det är inte orimliga kostnader för en personvalskampanj. Det är sedvanliga valrörelsekostnader, valaffisch, annonsering och hushållsutskick.

Hur kan du både vara referens på fakturorna samtidigt som du ska granska ekonomin?

– Jag skötte den delen åt SSU då jag var den som ansvarade för det i partiet och hjälpte till eftersom jag hade den kontakten. Jag ser inget konstigt i att jag hjälpte dem med det.

Christian Norlin hänvisar övriga frågor till SSU:s ordförande i Värmland, Alexander Paulsson. Paulsson skriver i ett sms till Aftonbladet att SSU brukar genomföra personvalskampanjer och att det finns ett beslut i styrelsen på att genomföra Botströms kampanj. I beslutet står det dock inget om hur mycket kampanjen får kosta.

Aftonbladet har sökt Philip Botström men han avböjer kommentarer.

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.