Presidentens order: Skjut kvinnor i vaginan

Publicerad 2018-02-14

Svenska företag ska nu sälja krigsmateriel för strid till Filippinerna.

Detta trots att Filippinerna – och dess president Rodrigo Duterte – ska utredas för folkrättsbrott.

Nyligen kom ett nytt kontroversiellt uttalande från den omstridde presidenten.

– Skjut kvinnliga rebeller i vaginan, sa han i ett tal inför armén i förra veckan.

Aftonbladet kan i dag avslöja att det nu blir möjligt för svenska företag att exportera vapensystem för strid till Flippinerna, som nyligen satts upp på ISP:s lista över godkända länder.

Detta trots att Filippinerna och dess president Rodrigo Duterte kritiserats hårt för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Så sent för en vecka sedan kom beskedet att Duterte ska granskas av Internationella brottmålsdomstolen för misstänkta folkrättsbrott.

"Efter en noggrann, oberoende och opartisk översyn har jag beslutat att inleda en preliminär undersökning", skriver ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda i ett uttalande.

Tusentals döda

Duterte – majoren kallad – har väckt internationell uppmärksamhet med fräna uttalanden och en brutal narkotikapolitik.

I kriget mot drogerna har filippinsk polis dödat tusentals människor. Duterte har blivit starkt kritiserad för att sanktionera utomrättsliga avrättningar. Även hans önskan att återinföra dödsstraff och att det ska vara möjligt att döma nioåringar för brott, har dragit på sig kritik.

Anklagelserna har Duterte tidigare viftat bort:

– Jag bryr mig inte om mänskliga rättigheter. 

När USA:s tidigare president Barack Obama kritiserade Duterte gick den filippinske presidenten till verbalt angrepp – och kallade Obama för ”horunge”.

Nu fogar Duterte ännu ett kontroversiellt utspel till listan.

”Skjut dem i vaginan”

I ett tal till armén uppmanade han soldaterna att rikta in sig på kvinnorna i den grupp av kommunistrebeller, som fört en väpnad kamp mot regeringen i Manila sedan slutet av sextiotalet. 

– Det är en ny order från majoren. Vi kommer inte att döda er. Vi kommer att skjuta er i vaginan, sa han enligt Washington Post och fortsatte:

– Har de ingen vagina, är de värdelösa.

Uttalandet kritiserades bland annat av den feministiska organisationen Gabriela, vars företrädare Emmi de Jesus menade att ”den senaste otäcka kommenteraren uppmuntrar öppet våld mot kvinnor och bidrar till straffrihet på sådant våld”.

”Jättebra relation”

När Donald Trump besökte Duterte i november uppmanades han att ta upp frågan om att mänskliga rättigheter kränks i Filippinerna.

Efter mötet sa Vita husets talesperson Sara Huckabee Sanders till amerikanska reportrar att de två ledarna talat om kampen mot terrorism och knark och att frågan om mänskliga rättigheter hade kommit upp ”som hastigast”.

Donald Trump menade själv att han och Duterte ”har en jättebra relation”.