Storbråk och hånskratt: ”Håll dig till ämnet”

Uppdaterad 2018-05-16 | Publicerad 2018-05-06

Frågan om varför våldtäkterna ökar i Sverige ledde till storbråk mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson i valårets första tv-debatt.

Känslorna var fortsatt heta när kamerorna slocknat.

– Åkesson var fullständigt nonchalant, säger Löfven.

Medan SD-ledaren framhöll att han alltid blir hånfullt bemött av statsministern.

Sexualbrotten var andra ämnet i partiledardebatten och det hettade till rejält i Agenda-studion.

– Sexualbrott är några av de vidrigaste brotten. Vi måste göra allt vi kan för att bekämpa det här. I den senaste budgeten har vi förhandlat fram en stor satsning på det som handlar om mäns våld mot kvinnor och Metoo, sa Jonas Sjöstedt (V).

Vilket fick KD-ledaren Ebba Busch Thor att ifrågasätta V:s agerande i frågan.

– Den som begått ett grovt sexuellt brott ska automatiskt utvisas ur landet, varför säger ni nej till det?

”Håll dig till ämnet, Löfven”

Även Jimmie Åkesson (SD) gav sig in i diskussionen.

– Faktum är, Stefan Löfven, fyra av fem utländska våldtäktsmän som bor i Sverige slipper utvisning. Fyra av fem. Varför ska vi behålla utländska våldtäktsmän? frågade Åkesson.

När Stefan Löfven sedan svarade möttes han av hånskratt av publiken, som bestod av representanter från alla partier. Även SD-ledaren hade svårt att hålla sig för skratt.

– Om du är så bekymrad för kvinnorna Åkesson, varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden? sa Löfven.

Det fick Åkesson att vrida sig, och säga:

– Vad i hela friden har det med våldtäkter och sexuella övergrepp att göra? Nu får du väl försöka att hålla dig lite till ämnet.

Anklagade varandra för hån

Efter debatten var känslorna fortsatt heta.

– Jag upplevde det väldigt märkligt, att så nonchalera den frågan. Vi hade en enorm debatt under hösten och vi såg massor av öden där kvinnor blir sexuellt trakasserade och utsätts för sexuella övergrepp i jobbet, i sin yrkesutövning. Och så nonchaleras det helt och hållet, säger Löfven.

Tyckte du att Åkesson var hånfull mot dig?

– Jag vet inte hånfull, men fullständigt nonchalant i alla fall, som om det inte räknades. Men han har ett problem att förklara för alla kvinnor att han ska försämra anställningstryggheten på ett sådant sätt att nästan alla kan sägas upp utan saklig grund. Det kommer inte att främja kvinnor som slåss för sina rättigheter.

”Kanske hans sätt att vara”

Jimmie Åkesson ansåg i sin tur att det var statsministern som hade agerat märkligt.

– Jag förstod faktiskt inte alls hur han fick ihop det där. Det är klart att arbetsvillkor är oerhört relevanta, i synnerhet kvinnors arbetsvillkor i offentlig sektor som är under all kritik i många fall, men att prata om det i samband med våldtäkter tycker jag blir väldigt märkligt.

Åkesson menade dessutom att Löfven alltid bemöter honom hånfullt.

– Det tycker jag att han alltid gör, men det hör väl kanske till, det är väl hans sätt att vara.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!