Talmannen: Riksdagen får rösta om Kristersson

Val 2018: Får uppdraget att försöka bilda regering

Publicerad 2018-11-05

Ulf Kristersson (M) kommer att föreslås som statsminister – och kammaren får rösta om förslaget tidigast på onsdag nästa vecka.

Vilka partier som ska ingå i regeringsunderlaget är fortfarande oklart.

– Jag tänker att nu kommer det att finnas ett skarpt förslag för partierna att ta ställning till, säger talmannen Andreas Norlén.

Två sonderingsförsök för att bilda regering har hittills genomförts – och misslyckats. Först fick Ulf Kristersson (M) ge upp, därefter Stefan Löfven (S). Låsningarna mellan partierna har varit för stora.

På en pressträff under måndagsförmiddagen berättade talmannen Andreas Norlén (M) om hur han ser på den fortsatta processen.

Ulf Kristersson pekas ut som statsminister

Han väljer nu att peka ut Ulf Kristersson som statsministerkandidat och kommer att lägga fram förslaget till riksdagen för omröstning, vilken kan ske tidigast onsdag nästa vecka.

– Jag har konstaterat att det inte finns förutsättningar att ge något ytterligare sonderingsuppdrag och att det verktyg om jag har i min verktygslåda är att gå till kammaren med en kandidat och låta riksdagen ta ställning.

Något nytt sonderingsuppdrag ges alltså inte. Däremot får nu Ulf Kristersson en vecka på sig att förtydliga hur han ser på sitt regeringsunderlag. Med andra ord: vilka partier Kristersson menar ska ingå i en M-ledd regering.

– Det har framförts till mig att det efterfrågas preciseringar om vad Kristerssons förslag innehåller, säger Norlén.

Oklart hur Ulf Kristersson kommer gå fram

Därmed är det i nuläget oklart vilka partier som Ulf Kristersson kommer att gå fram med som regeringsunderlag. C och L har tidigare sagt nej till en alliansregering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Något som M och KD dock har öppnat för.

– Jag har bett Kristersson att få ett besked om regeringsunderlaget, säger Andreas Norlén.

Innan talmannen formellt lägger fram sitt statsministerförslag för omröstning måste det bordläggas två gånger, detta för att riksdagsledamöterna ska få tid att ta ställning till förslaget. Det kan se med start nästa måndag och vara genomfört till på onsdag.

Andreas Norlén vill inte spekulera i hur riksdagens ledamöter kommer att agera under omröstningen, eller om Kristersson kommer att ha förutsättningar att bli vald.

– Jag vill inte ge någon sådan prognos, jag kan bara konstatera som alla andra att det inte är säkert att han blir vald. 

Nyval hotar

Enligt talmannen har Annie Lööf (C) förklarat sig villig att ta på sig ett sonderingsuppdrag för att försöka bilda regering. Men detta har M och KD sagt nej till.

Om fyra omröstningar faller i kammaren så blir det nyval (extra val).

Många svenskar undrar om vi går mot ett nyval. Vad är din prognos?

– Min förhoppning är att det ska gå att undvika ett extraval. Det vore ett stort nederlag för vårt politiska system och det drivs fram ett extra val kort tid efter ett ordinarie val med högt valdeltagande. Jag hoppas att partier nu är redo att göra positionsförflyttningar så att Sverige kan få en ny regering, säger talmannen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!