– Jakten på den perfekta kroppen slutar inte vid 50

Uppdaterad 2019-01-24 | Publicerad 2009-07-22

Magdalena-dagen: I dag pratar vi om kvinnor & kroppsideal

Malena Ernman imponerar med sin vackra röst - och med sin muskulösa kropp.

Malena Ernman klev in på schlagerscenen och slog Sverige med häpnad.

Inte bara med sin röst – utan också med sina armar.

Ingen verkar gå fri från drömmen om den perfekta kroppen.

– Idag finns en kroppsfixering som bygger på tanken att allt går att förändra , säger Thomas Johansson, professor i socialpsykologi.

Sverige 2009: En synbart vältränad kronprinsessa har förlovat sig med sin prins – före detta personlige tränaren Daniel Westling. Och ikonen Madonna uppträder på Ullevi – 50 år och mer muskulös än nånsin.

Idealet är en kvinnokropp där inget dallrar – till och med gravida uppmanas att passa vikten.

– Nuförtiden ska musklerna synas. Den moderna kvinnokroppen klarar av saker själv, det är en stark, jämställd och välfungerande kropp, säger Thomas Johansson, professor i socialpsykologi och författare till boken ”Makeovermani”.

Kroppen i fokus

Att vi skulle vara ovanligt kroppsfixerade på 2000-talet brukar viftas bort med att skönhetsideal alltid har funnits; de har bara varierat. Men Thomas Johansson tycker att kroppen hamnat allt mer i fokus under de senaste decennierna.

– Det finns en tanke att allt går att förändra. Det finns alltid möjlighet att ta projektet kroppen lite längre, säger Thomas Johansson.

Vetenskapliga och tekniska landvinningar gör att det inte längre finns några ursäkter för att vara fet och plufsig. Bantningskurerna blir allt mer sofistikerade. Vi lär oss vilken motion som bränner mest fett och hur vi ska träna för att musklerna ska synas.

– Hela samhället är genomsyrat av den här tanken att fetma är dåligt.

Och brister motivationen eller orken finns andra utvägar.

– Plastikkirurgin gör att vi kan ta bort även sånt som vi inte kan banta eller träna bort.

Positiv sida

Thomas Johansson menar att det självklart finns en positiv sida av att det är trendigt att se vältränad ut. Hälsan har hamnat i fokus och många kanske får en välbehövlig knuff för att komma igång och motionera. Men på baksidan finns dålig självkänsla och i värsta fall ätstörningar, träningsnarkomani och dopingmissbruk.

– Fitnessidealet sprider en missnöjeskultur. Signalerna det sänder är att man inte duger som man är. Den dåliga självkänslan drabbar ofta kvinnorna mer än männen, de unga mer än de äldre.

Även om pendeln svänger ser inte Thomas Johansson något självklart slut på fitnesseran. Han tror tvärtom att jakten på ett starkt ungdomligt utseende kommer fortsätta. Istället för att se gamla ut vid 50 kommer vi kämpa mot tidens tecken upp i 70-årsåldern.

– Det här är en utveckling som ingen riktigt vill sätta stopp för.

Mezzosopran i världsklass – dyrkas för sina armar

Hon är en gediget skolad mezzosopran som får ta ton i operahus runt om i världen.

Riktigt känd blev hon i Sverige när hon vann Melodifestivalen.

Och dyrkad blev hon för sina armars skull.

Malena Ernman – eller Magdalena som hon egentligen heter – är 38 år. Hon är mezzosopran, utbildad vid musikkonservatoriet i Orléans, musikgymnasium i Västerås, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Operahögskolan i Stockholm.

Genombrottet i Sverige kom 1998 i Sven-David Sandströms Staden och Barberaren i Sevilla, båda på Operan i Stockholm. Hennes internationella genombrott kom 1999 då hon hade en roll i Agrippina i både Bryssel och Paris.

I samband med hennes medverkan i Melodifestivalen i våras bildades fanklubben ”Malena’s arms” av engelska och tyska kvinnor som dyrkar hennes atletiska armar.

För Aftonbladet har hon tidigare berättat:

– Jag springer en halvtimme varje dag och tränar styrka tio minuter. Det blir en del rygg och axlar, jag kör igenom överkroppen och tränar rent allmänt. Mina muskelkonturer syns ganska snabbt, vilket många killar är väldigt avundsjuka på.

Läs mer om Malenas träning

Prenumerera på Aftonbladet Plus och följ Malena Ernmans tuffa övningar för armarna.

Dagens fruntimmer: Magdalena

I dag finns 19092 kvinnor i Sverige som heter Magdalena, 5053 har det som tilltalsnamn.

Magdalena Forsberg.

Magdalena kommer av orten Magdala – Bibelns Maria Magdalena var egentligen Maria från Magdala. Det kom dock tidigt att uppfattas som ett namn, och i Sverige har det burits av kvinnor åtminstone sedan 1400-talet.

Källa: SCB, Svenskanamn.se.

Fruntimmersveckan på Wendela

På wendela.se gillar vi fruntimmer, och vi gillar fruntimmersfrågor. Så under den kommande veckan kommer vi att varje dag skriva om ett ämne som vi tror berör svenska fruntimmer idag.

Det här kommer vi att skriva om:

SARA: Kvinnor & fertilitet.

MARGARETA: Kvinnor & kvotering.

JOHANNA: Kvinnor & kärlek.

MAGDALENA: Kvinnor & kroppen.

EMMA: Kvinnor & vardagen.

KRISTINA: Kvinnor & stress.

Vi vill förstås veta vad DU tycker och tänker om de här frågorna så häng med och skriv i kommentarsfälten!