Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Semlan - en tradition i förändring

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2017-01-21

Mat. Mufflor, räksemlor och semmelwraps. Varianterna av det älskade bakverket är i dag kanske fler än någonsin.

– Vi har sett vinsemlor, chokladsemlor och wienerbröd med semmelfyllning. Något som är nytt för i år är mufflan, en blandning mellan muffins och semla, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare och konditorer.

Nya typer av semlor har blivit allt mer populära. Till exempel har semmelwraps och prinsess-semlor spridits i Sverige.

– De nya innovationerna med semlan skapar intresse, de är roliga och får mycket uppmärksamhet, säger Martin Lundell.

Fem miljoner semlor

fettisdagen i fjol såldes hela fem miljoner semlor. Trycket är så hårt på bagerierna att många stuvar om för att kunna baka fler semlor.

– Fettisdagen är än i dag dagen då allra flest människor köper semlor, säger Martin Lundell.

Han berättar att det länge talades om att nya typer av semlor bara kom fram och spreds i huvudstaden, men att trenden nu visar att nya semlor finns i hela landet.

– Semmelwrapen spreds ju överallt, jag tror det gick så bra för den för att det hela var så djärvt och nytänkande.

Bara experiment

Han tror dock att de experimentella semlorna endast blir just experiment, och att det är den traditionella semlan som kommer bestå. Den traditionella semlan ses som den med vetebröd, grädde och mandelmassa. Den serveras gärna i varm mjölk.

I dag säljs bakverken från strax efter jul fram till påsk. Dock var det länge endast accepterat att äta semlor på just fettisdagen. Under 1950-talet var det så pass hårt att en bagare i Malmö blev anmäld till jordbruksnämnden.

Ett historiskt bakverk

Semlans historia daterar tillbaka ända till 1500-talet. Då finns dokumenterat hur semlor bakades i Köpenhamn.

I Sverige kan man utläsa efter dokumentation i Gustav Vasas bibel att det bakades "semlokakor blandade med olio". Dock var inte semlan riktigt etablerad i Stockholm förrän i slutet av 1600-talet. Då såg den däremot inte ut som i dag. Det var först på 1700-talet som mandel blev en del av receptet, och det dröjde till 1800 för mandeln att användas just som mandelmassa. Den form som semlan har i dag uppkom runt 1930.

TT