Glassarna som försvinner 2021

Magnum, Lakritspuck och Sandwich på listan

Publicerad:
Uppdaterad:
Glassarna som ryker från sortimentet.
Glassarna som ryker från sortimentet.

Glass

Hela 15 glassar försvinner från GB:s sortiment 2021. 

Bland dem finns Lakritspucken och flera populära Magnum-varianter. Här är hela listan – håll tummarna att inte just din favorit står med.

  1. Pippi Tjolahoppglass 

  2. Lakritspuck 

  3. Hallon-Smoothie Dröm Laktosfri 

  4. Cornetto Salted Caramel 

  5. Marabou Mjölkchoklad 

  6. Cornetto Mermaid 

  7. B&J's Slices On the Dough 

  8. Solero Organic Juicy Lemon 

  9. Trocadero Zero 

  10. Bamse 

  11. Magnum White Chocolate & Cookies 

  12. Magnum Brownie 

  13. Sandwich Pepparkaka 

  14. Magnum White Almond 

  15. Kinder Bueno Ice Cream Cone

Nya favoriter för alla som älskar glass?

Här är är 2021 års glassnyheter – klicka här

Bland nyheterna hittar vi bland annat en svart strutglass, lakrits, fruktiga smaker och klassisk choklad bland godbitarna.

Så mycket glass äter vi i Sverige varje år 

Svenskarna är bland de som konsumerar mest glass i hela Europa – vi smaskar i oss hela 12 liter per person varje år. 

Trots att Italien betraktas som glassnationen nummer ett så är det amerikaner och nyzeeländare som äter mest i världen. 

Topplista: Svenskarnas glassfavoriter

  • Vanilj 

  • Choklad 

  • Pekannöt 

  • Lakrits 

  • Romrussin 

  • Jordgubb 

  • Pistage 

  • Melon 

  • Polka 

  • Päron

Källa: Arla 

Glassens historia – snabbvarianten 

Det är svårt att säga exakt hur länge människor har gjort glass, men redan i gamla tidskrifter kan man läsa att den först producerades i Kina redan för ungefär 5000 år sedan. 

När Marco Polo besökte Kina långt senare, år 1298, såldes glass på gatorna i de större städerna. Marco Polo blev så förtjust att han tog med sig receptet på glass hem till Italien. 

I Sverige började vi frossa i glass först under värmeböljan 1955. Trots att glasstillverkningen ökade med 50 procent räckte inte lagren riktigt till. För att svalka alla svettande svenskar började man importera glass från Danmark. 

Glassen blev snabbt en storfavorit. Mellan 1955 och 1970 ökade svenskarna sin konsumtion av glass med 1300 procent, enligt ICA. 

Olika typer av glass 

Det finns en rad olika typer av glass – alla lika goda. Vilken är din favorit?

Sorbet 

Den frysta fruktpuré som kallas sorbet ligger egentligen närmast de ursprungliga versionerna av glass, som gjordes med is och frukt. Det är också en av de enklaste glassorterna att göra själv. Här hittar du recept på hallonsorbet – med smak av äkta hallon. 

Isglass 

Barnens favorit – isglassen – är precis som sorbet ganska nära originalet. Vill du göra egen god och naturlig isglass så hittar du Camilla Hamids fantastiska recept här!

Foto: Ulrika Pousette
Camilla Hamids isglass.

Mjukglass 

Som namnet antyder är den mjukare än vanlig glass, och tillreds med en mjukglassmaskin som fylls på med glassmix. 

Parfait 

Detta är en lite stabbigare glass som har mer grädde i sig. Konsistensen är inte olik pannacotta och precis som denna goda sötsak brukar man servera parfait med bär och sås. Recept på läcker hallonparfait med lakritsglaze hittar du här!

Yoghurtglass 

Frozen yoghurt, eller “Froyo” påminner om en blandning mellan mjukglass och gräddglass men är gjord med lägre fetthalt än vanlig glass.

Vegansk glass 

För veganer eller laktosintoleranta finns idag en rad goda alternativ. Som exempelvis den här härliga glasspinnen gjord på havremjölk och cashewnötter.

Eller världens enklaste jordgubbsglass som bara har tre ingredienser. Mixa frukten till glass och strö över nötter och färska bär. Klart!

Mer glassig fakta 

  • 30 procent av all glass säljs under två månader – från mitten av juni till mitten av augusti. 

  • 7 miljarder euro säljs det glass för i Europa. 

  • 308 miljoner euro säljs det glass för i Sverige. 

  • 111 miljoner liter glass produceras i Sverige årligen. 

  • 12 liter glass om året äter en svensk i genomsnitt. 

Källa: Föreningen svenska glasstillverkare

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN