Löfven lovar mer personal till offentlig sektor

Publicerad 2016-02-29

Stefan Löfven har nu blåst upp till strid för välfärden – och lovar samtidigt mer personal till offentlig sektor.

Det ska bli fler undersköterskor, lärare och socialarbetare.

– Så bemöter vi stressen och sjukskrivningarna, säger han.

Som Aftonbladet kunde avslöja på måndagen går regeringen och det socialdemokratiska partiet till storoffensiv för "den svenska modellen".

Statminister Stefan Löfven (S) sparkade själv i gång arbetet med ett tal på Rågsveds servicehus i Stockholm. Bland åhörarna fanns vårdpersonal och boende.

Bland annat slog han fast att regeringen vill prioritera att anställa fler i välfärden.

– Vi vill genomföra ett investeringsprogram som gör att svensk välfärd får fler undersköterskor, sjuksköterskor, lärare, förskollärare och socialarbetare, säger han.

Detta ska enligt statsministern minska stressen och sjukskrivningarna.

Bättre hälsa

Löfvens partikamrater, sjukvårdsminister Gabriel Wikström och äldreminister Åsa Regnér, var också med på plats.

Wikström tror att en satsning på fler händer i offentlig sektor kan få positiva effekter på sjukskrivningstalen.

– Får man fler arbetskamrater och en utveckling där resurserna inte längre minskar, ja då hoppas jag att det också kan ge en bättre hälsa för personalen, säger han.

Åsa Regnér välkomnade i sin tur en politisk konflikt med Alliansen kring lönerna.

– Majoriteten av dem som redan i dag har problem att leva på sin lön är kvinnor. De har inget utrymme för sänkta löner, säger hon.

Siffror kommer senare

Britt-Marie Jönsson, 86, lyssnade på politikerna. Hon har haft politiska uppdrag för S tidigare och gillade att statsministern lovade att satsa på personalen.

– De ska inte stressa, alla stressar i dag, säger hon.

Rudy Espinoza, undersköterska på servicehuset, menade att det behövs en rejäl satsning på välfärden.

– Äldreomsorgen har många utmaningar. Man måste förstärka personalen och förbättra villkoren, annars finns ingen chans att behålla den kvalitet som socialtjänstlagen förespråkar, säger han.

Ingen av de tre regeringsrepresentanterna på plats i Rågsved ville avslöja några konkreta siffror för hur mycket pengar man tänker avsätta till mer personal. Beskedet var det "kommer senare".

Just nu pågår förhandlingar om budgeten mellan S/MP och Vänsterpartiet, som pressar på om en riktad satsning på välfärden. Moderaterna har under dagen kritiserat Löfvens satsning och menar att man istället borde diskutera ökade kostnader efter flyktingkrisen.