Stefan Löfven om Springare: Inte acceptabelt

Uppdaterad 2017-03-23 | Publicerad 2017-03-22

FILIPSTAD. Stefan Löfven kallar Örebropolisen Peter Springares uttalande om att förinta vänsterextrema journalister för oacceptabelt.

Statsministern är också bekymrad över debattklimatet i Sverige.

– Det främjar inte demokratin, säger han.

Örebropolisen Peter Springares uttalande om att han vill ”förinta alla vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor” har fått kritik från flera håll.

På onsdagen kommenterade även Stefan Löfven Springares ordval.

– Oavsett vem som uttrycker det så tycker jag inte att det är acceptabelt, säger han.

Stefan Löfven anser att det är Polismyndigheten som måste ta ställning till hur deras anställda uttrycker sig.

– Man får uttrycka sig som man vill, vi har åsiktsfrihet i Sverige. Men oavsett vilket arbete vi har så måste vi tänka oss för hur vi uttrycker oss. Jag är bekymrad, allmänt sett, över tonen i svensk debatt. Inte minst på sociala medier. Det främjar inte demokratin.

Men att en polis som jobbar i statlig regi uttrycker sig så här, är det förenligt med hans yrke?

– Det måste myndigheten själv göra. Det kan inte jag göra.

Tidigare i veckan uttryckte flera ledamöter i riksdagens justitieutskott skarp kritik mot Peter Springares uttalande. Springare har i en krönika på den SD-vänliga sajten Nyheter Idag skrivit att han anser att han misstolkats.

Inrikesminister Anders Ygeman, som ansvarar för polisen, ville i går inte kommentera Springare men sa generellt att:

– Det måste finnas klara riktlinjer för hur en polis kan uttala sig i tjänst och var gränsen går mot fritid. Regelverket är utformat så att man inte kan ha sidosysselsättningar som konkurrerar med eller underminerar uppdraget som polis.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Peter Springare men han har inte återkommit med svar. I Sveriges Radios program ”Studio Ett” säger han att hans uttalande ska ses i en större kontext, om att politiker ska kliva fram och ta tag i invandringspolitik och integrationspolitik och på så vis få bort extrema vänster- och högerextrema journalister från arenan.