Kakabaveh petas från riksdagslista – Jan Björklund: ”Utsatt för mobbning”

Publicerad 2017-11-29

Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh befann sig länge i en konflikt med partiledningen.

Nu petas hon från riksdagslistan i Stockholm inför valet 2018.

– Valberedningen föreslår att jag helt sparkas ut från valsedeln, säger hon.

I helgen ska Vänsterpartiet i Storstockholm besluta om vilka namn som ska stå på distriktets riksdagslista inför valet 2018. En av de politiker som är invalda från Stockholm i dag är Amineh Kakabaveh.

Inför valet 2014 stod hon på tredje plats, vilket innebar att hon var garanterad att komma in i riksdagen. Men i valberedningens förslag till den riksdagslista man ska spika i helgen finns Kakabaveh inte med över huvud taget.

– Jag har nyss blivit uppringd av valberedningen för riksdagslistan för Vänsterpartiet i Storstockholm, som meddelade att valberedningen kommer att föreslå att jag helt sparkas ut från valsedeln, säger hon.

Under flera års tid låg Amineh Kakabaveh i en infekterad konflikt med Vänsterns partiledning. Den handlade om olika syn på hur partiet ska driva frågan om hedersvåld och kvinnoförtryck.

Medan Kakabaveh och andra hävdar att partiledningen blundat för kränkningar i förorten och inom islam menar partiledningen i stället att man bekämpar mäns våld mot kvinnor i hela samhället, inte bara i förorten.

Petas helt från valberedningens lista

Konflikten har också handlat om en rasistisk film som Kakabaveh delade på Facebook. Under lång tid har hon och partisekreteraren Aron Etzler haft möten för att försöka lösa konflikten, något man lyckades med i september.

Men nu ser det alltså ut som att det inte blir någon tredje mandatperiod för Kakabaveh i riksdagen. Hon säger själv att det beror på hennes arbete kring hedersförtryck.

– Att valberedningen efter sina samtal med partiledningen inte vill ha kvar mig på valbar plats är tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätter kampen mot hedersförtryck och alla kvinnor rättigheter. Att de inte ens vill ha mig kvar på listan visar att de vet om att väljarna skulle värdera mitt arbete på ett annat sätt och markera detta genom personkryss, säger hon.

”Stämmer att hon inte är med”

Raphael Silnicki, ordförande för den valberedning som tagit fram förslaget på riksdagslista, bekräftar att Kakabaveh inte finns med på den.

– Det stämmer att hon inte är med på förslaget. Det är ungefär 20 personer som finns med på listan som innehåller drygt 30 namn. Vi har ju många kandidater, säger han.

Han vill inte gå in på varför Amineh Kakabaveh inte är förslagen att vara med på listan över huvud taget.

– Vi vill inte uttala oss om enskilda partikamrater på det sättet. Då skulle vi få säga varför en kandidat uppfyller våra kriterier bättre än vad den ena annan gör. Vi tycker inte att det är ett schysst sätt att behandla partikamrater. Så jag kommer inte uttala mig om någon enskild person, säger Raphael Silnicki.

Han poängterar också att det man presenterat är ett förslag på lista och att det är medlemmarna som i helgen bestämmer exakt hur den ska se ut.

Björklund: ”Utsatt för mobbing”

En person som reagerat på förslaget är Liberalernas partiledare Jan Björklund. Han kommenterade nyheten på Twitter under onsdagseftermiddagen.

– Amineh Kakabaveh har varit mycket tydlig i beskrivningen av hedersförtryck och kvinnoförtryck i förorter. Inom Vänsterpartiet vill man inte erkänna att den typen av problem existerar, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Han beklagar att Kakabaveh inte finns med på listförslaget.

– Jag är inte vänsterpartist, men jag tycker att det är sorgligt. Men jag blir inte förvånad. Hon har varit utsatt för mobbing under en lång tid.

Var tycker du att gränsen går mellan kritik och mobbing?

– Det är en sak att ta en diskussion, en annan att bara lyfta bort någon utan förklaring. Att ledningen vill manövrera ut henne är uppenbart.