Moderaterna tappar – lika stora som SD

Uppdaterad 2018-07-02 | Publicerad 2018-06-30

Socialdemokraternas tapp i opinionen fortsätter.

Men de största förlorarna i Aftonbladet/Inizios mätning är Moderaterna.

Ulf Kristerssons parti håller på att förlora platsen som andra största partiet till Sverigedemokraterna.

– Vi är verkligen inte ett parti i kris, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

En dag innan Almedalsveckan startar och med 71 dagar kvar till valet är Moderaterna och Sverigedemokraterna nästan lika stora.

I Aftonbladet/Inizios opinionsundersökning för juni får Moderaterna 20,6 procent av rösterna. Stödet för SD landar på 20,5 procent.

Partierna är med andra ord jämnstora.

– Det har varit mycket fokus på SD under den senaste tiden, det är sannolikt avsaknad av Moderaternas synlighet som återspeglar sig i mätningen, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Tappat 4 procentenheter

Sedan januari har stödet för SD gått upp med 4,9 procentenheter samtidigt som M har tappat 4 procentenheter under samma tidsperiod.

Men det minskade stödet stämmer inte överens med stödet för M-ledaren Ulf Kristersson. Han leder förtroendeligan, visar Aftonbladets tidigare mätningar.

– Dels handlar det om att även de M-väljare som gått över till SD har högt förtroende för honom, dels handlar det om att M-väljare stödröstar på L och KD, säger Nelsson.

”Inget parti i kris”

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer viftar bort frågan om hans parti är i kris.

– Verkligen inte. Det har varit en turbulent vår då SD har växt och S har krympt. Den polariserande debatten om migrationen har gynnat SD och vi är inte opåverkade, säger Strömmer.

Han framhåller att Alliansen är med ”bred marginal”, 3 procentenheter, större än de rödgröna och att Moderaterna liksom resten av Alliansen kommer att växa.

Han säger att S är ”slutkörda” och att SD inte har lösningar på de samhällsproblem som de är ”duktiga på att identifiera och exploatera”.

– Ju närmare valet vi kommer desto viktigare blir grundläggande frågor som vem som ska styra landet. Och det är vi bäst lämpade för eftersom vi har anpassat vår politik till verkligheten och har lösning för de problem som finns, säger Gunnar Strömmer.

Fortsatt motigt för S

Socialdemokraternas väljartapp fortsätter.

23,9 för er – vad säger du om den siffran?

– Det är klart att det är ett tufft läge i opinionen där vi har gått ner, men vi har också i ett antal mätningar sett att det har stannat av, svarar Lena Rådström Baastad, partisekretare (S).

Är du orolig?

– Det är klart att jag blir orolig när jag ser att Sverigedemokraterna går fram och att Moderaterna säger att de, även om de skulle bli mindre än de rödgröna, är beredda att försöka bilda regering.

– Det är en helt annan samhällsmodell som vi skulle få om det är M som styr med stöd av SD, som inte kommer helt kravlöst ge stöd till en moderatledd regering, säger Lena Rådström Baastad.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.


Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

ANNONS