SD går kraftigt framåt i ny mätning

Publicerad 2015-08-20

Sverigedemokraterna når en toppnotering och är nu största parti bland manliga väljare, visar en ny mätning från Aftonbladet/Sverige tycker.

Samtidigt backar Moderaterna och Socialdemokraterna kraftigt.

– Folk är frågande till hur flykting- och invandringsfrågan ska hanteras, säger Karin Nelsson, analyschef på Sverige tycker.

Opinionsmätningen från Aftonbladet/Sverige tycker är den första sedan i juni, då Sverigedemokraterna nådde en ny toppnotering. Trenden har fortsatt under sommaren. I den nya mätningen går SD kraftigt framåt och landar på 20,8 procent. Ökningen med 2,9 procentenheter innebär att man nästan är ikapp Moderaterna som dock fortfarande är Sveriges näst största parti.

Karin Nelsson, analyschef på Sverige tycker, säger att tidigare trender kring SD har förstärkts, bland annat det starka stödet hos manliga väljare.

– De är nu största parti bland män. Vi ser att SD framför allt tar väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna men även en del från Socialdemokraterna. Vi ser också att de är näst största parti utanför storstadsregionerna.

"Inte konstigt att de landar hos oss"

SD:s siffra innebär att man i dag ligger långt över valresultatet från i höstas, då man landade på 12,9 procent.

– Vi har sett att det är sysselsättning och flykting/invandrings-frågor som är de viktigaste ämnena bland väljarna. Folk är frågande till hur flykting- och invandringsfrågan ska hanteras. Dessutom har frågan om lag och ordning ökat i betydelse, säger Karin Nelsson.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof tror att det finns många förklaringar till partiets framfart.

– Men den absolut viktigaste är att människor i Sverige överlag tycker att invandringspolitiken är fel. Man tycker att integrationspolitiken har misslyckats. Jag tror även att tiggerifrågan är sammankopplad med det här. Problemet blir väldigt synligt för många människor, säger han.

Enligt honom är SD det enda parti som är kritiska mot den förda politiken.

– Då är det klart att allt fler människor då landar hos oss, säger Jomshof.

Den stora förloraren i mätningen är Moderaterna, som backar med 2,9 procentenheter till 21,4 procent. Per Nilsson, M:s kommunikationschef, säger att mätningen följer den trend som funnits ett tag.

– Men man ska försiktig med att dra för mycket slutsatser från en eller några få mätningar. SD:s framfart kommer tyvärr inte som någon överraskning. Vi har haft en samhällsdebatt de senaste månaderna har som kretsat kring några av de sakfrågor som SD är väldigt väl profilerade i. Då är det naturligt att de får en stark position.

Moderaterna tappar mest

Under hösten hoppas M få prata om sina hjärtefrågor så att trenden vänds.

– Det handlar om det nya utanförskapet bland unga och utrikes födda som är långt ifrån arbete. Det har vi presenterat reformer för och det ska vi fortsätta med, bland annat på vår partistämma som kommer, säger Per Nilsson.

Trenden att det nu är fler kvinnor än män som skulle rösta på partiet förstärks ytterligare. Bland de andra borgerliga partier fortsätter Centerpartiets framfart – Annie Lööfs parti landar på 8,6 procent. Folkpartiet och Kristdemokraterna ligger strax över fyraprocentspärren till rikdagen.

Socialdemokraterna tappar 1,8 procentenheter och är nu nere på 25,5 procent, en rejält tapp jämfört med valet förra hösten. Stefan Lövens parti tappar väljare framför allt till SD, men även till Vänsterpartiet.

– Jag ser de här siffrorna som en återspegling av sommarens debatt. Vi har en plan för att komma tillrätta med de utmaningar som påverkar människors vardag. Vi ska investera i fler jobb som fler kan ta, förbättra skolan med bland annat mindre skolklasser och se till att det är ordning och reda i asylmottagandet, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

Tillsammans med V, som man budgetförhandlar med, är stödet för de rödgröna 37,7 procent. Det är mindre än Alliansen som tillsammans samlar 38,7 procent och nu är största partikonstellation.

ANNONS