Hanif Bali poserar med vapen – Jan Björklund rasar: ”Omdömeslöst”

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2018-08-20

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) poserar på Twitter med ett gevär – i en skolbyggnad.

Nu fördömer Liberalernas ledare Jan Björklund bilden:

”Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad”, skriver han på Twitter.

Under fredagen twittrade Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, ut en bild där han siktade med ett gevär av typen AR-15.

Till bilden skrev han:

”Ser att DN är upprörda över att Skyttedal poserar med vapen. Tänkte ge dem en hjärtinfarkt med att posera med en AR-15. Riktigt fin skyttebana hos Högsätra skola F-9.”

Bilden fick stor uppmärksamhet under fredagen.

Bakgrunden till historien är en DN-artikel, där tidningens politiska redaktör Amanda Sokolnicki skriver att Kristdemokraternas Sara Skyttedal poserat med vapen – ett tilltag hon menar inte tillåtits ”en ung man från förorten”.

”Helt omdömeslöst”

Bilden fick stor spridning, och nådde under måndagen Liberalernas partiledare Jan Björklund.

”Jag har arbetat med vapen i många år. Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad”, skriver han på Twitter.

Jan Björklund fördömde tilltaget.

Vapnet har på senare tid använts i flera amerikanska skolskjutningar.

Moderaternas riksdagsledamot Ida Drougge tog under förmiddagen Hanif Bali i försvar, och menade att det var en skjutbana i en skolans idrottshall.

Kritiseras av polisen

Polisen Viktor Adolphson arbetar som yttre befäl på Södermalm i Stockholm. Som svar till Jan Björklund skriver han:

”Nu ska man inte övertolka allt. Men instämmer, det gav obehagliga associationer till skolskjutningar. Trodde dock det mest var jag som var yrkesskadad.”

Polisen Viktor Adolphson kritiserade Balis tilltag.

Kritiken från polisen fick Hanif Bali att be om ursäkt:

”Beklagar verkligen att bilden gett sådana associationer, det ville jag verkligen inte ge. Poängen är att svensk skytte, precis som innebandy och andra sporter är en del av svenska föreningslivet. I detta fallet råkade skyttebanan ligga i källaren till gympasalen till en skola”, skriver han på Twitter.