Nu kommer nästa trend: Semmel-öl

Av: 

Miriam Bratt

Semlor

Älskar du semlor? Och öl? Då kan de här ölbryggarnas experiment semmel-öl vara något för dig.

– Det är som en demonterad semla som vi byggt upp igen i ölform, säger Henok Fentie.

Många är vi som älskar semlor och öl, men det är nog inte fullt lika många som har tänkt sig en kombination av de två smakerna. Tills nu.

För ungefär tre veckor sedan samlades ett gäng ölbryggarfantaster från tjugo ölbryggerier i Göteborg för att brygga just semmelöl. Och i dag är den klar och ska börja säljas.

– Det kommer vara en drickbar och väldigt välbalanserad semla, säger Henok Fentie från mikrobryggeriet Omnipollo, som är en av de som bryggt ölen.

Till att börja med fick alla smula ner varsin bulle i mäsk.

– Det var lite symbolmässigt, säger han och fortsätter:

– Sen skulle jag ändå vilja säga att vi har lite mer finess än så. Det är som en demonterad semla som vi byggt upp igen i ölform.

Efter bullsmulningen och under själva bryggningen tillsatte de även mandelmassa, laktos och lite kardemumma.

Drycken kommer att tappas upp på fat och finnas till försäljning på pubar över hela landet. Och blir den lyckad hoppas Henok att de kan brygga en ny sats lagom till fettisdagen.

– Det är en ljus, ganska fruktig öl som är inspirerad av världens bästa bakelse, säger Henok om den Ipa som de bryggt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Spara upp till 925 kr på dina första 4 matkassar! HelloFresh - smart & enkelt.

HelloFresh SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Semmelläsk - Årets semmelnyhet?

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor

Öl

MER OM GODARE

Allt du vill veta om semlor

Här är årets hetaste öltrender

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Vinexperten spanar – här är trenderna 2021

Ladda för kanelbullens dag

Pia driver krog i friggebod – fullbokat till september

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Tareq Taylor – hela middagen på en plåt

Larmet: Halloumiosten är på väg att ta slut

Så smakar du öl på rätt sätt

Tareq Taylor: Det här är mina favoritrecept

”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”

Johanna Westmans bästa baktips

Brödernas makalösa pepparkaksbygge

Chokladmakaren: Alla borde göra sin egen choklad

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat

Allt du behöver veta om det indiska köket

Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott

Louise Johansson: ”Känns otroligt mäktigt”

Årets Beaujolais Nouveau: ”Ett riktigt pangvin”

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Sex steg – så blir du bra på italiensk mat

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”