Fridolin: Hatet mot Annie Lööf gör mig förbannad

Uppdaterad 2018-05-16 | Publicerad 2018-04-26

Centerledaren Annie Lööf hånas kraftigt i sociala medier efter beslutet om de ensamkommande.

Det får Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att reagera.

– Hatet mot Annie Lööf gör mig förbannad, skriver Fridolin på Facebook.

Centerpartiets beslut att gå emot Alliansen och stödja regeringens förslag att låta de 9 000 ensamkommande ungdomarna stanna, har utlöst en våg av hånfulla inlägg mot Annie Lööf på sociala medier.

Bland annat sprids ett bildmontage där Annie Lööf är iförd slöja och kallas ”Sharia-Annie”. Den moderata riksdagsmannen Lars Beckman delar exempelvis en bild med en cykel med stödhjul med bildtexten: ”En bild säger mer än 9 000 afghaner”.

Tonen får nu Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att reagera. På Facebook skriver han att han känner igen hatet som nu strömmar mot Annie Lööf.

– Det första hatet kommer från nätets mörka sidor, men sprids som en löpeld till borgerliga ledarsidor. Förlöjligande bilder och lögner massproduceras. Och försvararna når inte ut i bruset, eller är i värsta fall tysta, skriver Gustav Fridolin.

Till Aftonbladet säger Fridolin att det politiska samtalet riskerar att förpestas och att det även drabbar vanliga människor.

– Det oresonliga hatet förpestar politisk debatt och letar sig bort från slasksidorna på nätet till vanliga debattörer. Det är ett hat som slår hårt, även mot väldigt många vanliga människor som vågar stå upp för solidaritet i debatten – lärare, familjehemsföräldrar och fotbollstränare. Det blir ett sätt att krympa det demokratiska samtalet.

Miljöpartiet är det parti som drivit frågan om de ensamkommande hårdast och det var efter mycket tuffa förhandlingar som man till slut lyckades nå en uppgörelse med Socialdemokraterna. Centerpartiets beslut att stödja regeringens förslag om att låta de 9 000 ensamkommande stanna, har fått mycket hård kritik från övriga partier i Alliansen.

Gustav Fridolin beskriver diskussionen kring frågan om de ensamkommande som alltför förenklad.

– Det har varit väldigt hårda ord i den här debatten hela tiden. Det har varit en förenklad debatt som låtsas som att det här är unga människor som gått under jorden och inte accepterat den prövning som man fått i Sverige – det är i de allra flesta fall inte sant. De allra flesta har ju varit med om att få en väldigt utdragen prövning med långa handläggningstider. Någonstans tror jag att även motståndarna till den här lagen vet det, men i debattens hetta väljer att blunda för det, säger Gustav Fridolin.

Katarina Janouch, den kontroversiella debattören som nu engagerat sig i Medborgerlig samling, är en av dem som sprider bildmontaget med Annie Lööf i slöja. Hon känner sig inte träffad av Gustav Fridolins kritik.

– Jag är ingen ”mörk sida”. Jag är en systemkritiker. Utan kritik kommer vi inte att komma någon vart. Självklart försvarar sig makten med att kalla oss mörka och hatiska och klistra på oss epitet som rasist och nazist.

Är det inte just det du gör; klistrar epitet, när du kallar henne ”Sharia–Annie”?

– Vi har shariamänniskor i Centerpartiet och det tycker jag är ett problem. Så länge Centern inte tar tag i problemet och städar helt bort det tänker jag inte vika i min retorik.

Men att du kallar henne ”Sharia-Annie”, är det så du vill att det ska låta i den politiska debatten?

– Jag har kallat henne för det för att jag ser att Centerkvinnorna faktiskt relativiserar hedersvåld och inte tar avstånd från kvinnoförtryck. Där kvinnorna i Iran kämpar från att slippa slöja så kämpar Centerkvinnorna för att förtrycket ska cementeras. Jag tycker att det är ett problem. 

Katarina Janouch anser att det pågår en ”islamisering” av Sverige och att demokratin här tas för givet. Hon hävdar också att varken Centerpartiet eller Miljöpartiet med Fridolin i spetsen ”vårdar demokratin” för att de, enligt henne, förespråkar en generös flyktingpolitik.

Men anser du att du själv vårdar demokratin genom den här tweeten?

– Tiden i Sverige är nu så krisartad att det krävs en hårdare retorik för att skapa en opinion och en debatt. Men det är också politisk satir. Hon är partiledare och har själv uttryckt sig klumpigt och föraktfullt.

Katarina Janouch.

ANNONS