Svenska hjältar

”Vår vänskap har gett livet en ny dimension”

Av: 

Helena Mastberg

SVENSKA HJÄLTAR

Inga-Lill och Ingvar Palm knackade på dörren till asylboendet – och fick nya vänner för livet. På Svenska Hjältar-galan 2016 utsågs de till Årets Grannar för sitt fina initiativ.

– Vi försöker att fokusera på det vi har gemensamt i stället för det som är olika, säger Inga-Lill.

Vi reste tillbaka för att kolla vad som hänt sedan sist.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Grannarna på gatan Rondellen i lilla Dörarp i Småland hyllades under Svenska Hjältar-galan 2016 av Alice Bah Kuhnke för sitt fina initiativ för att välkomna asylsökande. 

– Ni inspirerar oss alla att gå från vackra ord till handling. Det vackraste man kan ge en annan människa är tid och plats, sa Alice Bah Kuhnke. 

Det var när Migrationsverket öppnade upp ett asylboende i byn som Ingvar och Inga-Lill Palm bestämde sig: Vi ska inte vara rädda.

– Så vi gick och knackade på. Det var ganska frusna människor till både kropp och själ som vi träffade, och lite rädda. Men vi började bygga lite relationer med dem, och så gav det ringar på vattnet, berättar Ingvar.

Fikat är viktigt för gemenskapen

Det blev startskottet för en ny vänskap. Därefter hängde hela gatan på, och många fler av invånarna i Dörarp. Under året har nya och gamla Dörarpsbor samlats flera gånger i veckan för gemensamma aktiviteter som fotboll, svenskstudier, målarkurser och internationell after work. Och inte minst fika!

– Vi har lärt oss att det är väldigt viktigt för svenskar med fika! säger Hasan från Irak och skrattar.

– Det är viktigt för svenskar att respektera tider, att respekterar fika, och att kolla väderappen! 

Hasan var läkare i Irak innan han kom till Sverige. Nu pluggar han svenska och praktiserar i sjukvården för att i framtiden kunna få läkarlegitimation i Sverige också.

– Så klart saknar jag min familj, men människorna i Dörarp har blivit som min familj här.

Stöttas av Kamprad

Under året som gått har några av de asylsökande fått uppehållstillstånd. Sara, hennes man och deras femårige som kom hit från Syrien till Dörarp. Nu har de flyttat till en egen lägenhet i grannbyn – och välkomnat en lillasyster till familjen.

– Det har varit ett jättebra år, vi har träffat så trevliga människor som lärt oss språket och umgåtts. De har inte varit rädda för oss utan bara välkomnande, säger Sara.

Ahmed från Jemen jobbade med tv innan han kom till Dörarp. Nu har han tack vare bidrag från Ingvar Kamprads stiftelse Leader Linné och hjälp från Ljungby kommun fått spela in en dokumentärfilm om hur det är att komma som nyanländ till Småland. 

Också han är oerhört tacksam över mottagandet. 

– De här familjerna är fantastiska! De har välkomnat oss med leenden, kramar och gästvänlighet. Mitt liv har verkligen förändrats till det bästa.

Ska åka och titta på älgar

På galan fick grannarna ta emot en check på 70 000 kronor från Postkodlotteriet för att använda till förbättra gemensamhetsytorna och göra roliga saker tillsammans. De har byggt picknickbord, grillat tillsammans, haft italiensk fest, spelat bordtennis, gått på konstutställning, planterat nytt i pallkragarna. Nu ska de ge sig ut på en bussresa tillsammans för att titta på älgar och glasblåseri och lära känna Småland och svenska traditioner.

Vad har det här initiativet gett er som människor? 

– Det har verkligen gett ytterligare dimension på livet. Att ha fått lära känna de här människorna som kommer från Syrien, Irak och Jemen. Efter bara en liten stund ärman som bästa vänner! Var man är född är totalt ointressant, säger Ingvar. 

– Vi försöker att fokusera på det vi har gemensamt i stället för det som är olika. Vi kommer verkligen att sakna de här människorna när de går vidare i livet, säger Inga-Lill.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Åkes hjärta stannade – grannen räddade hans liv

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Integration

Småland

Alice Bah Kuhnke

Ingvar Kamprad

Svenska hjältar

Integrationspolitik