Så överlever du fattiga januari
Uppdaterad 2019-12-09 | Publicerad 2016-01-04
8 tips för dig som vill hålla din matbudget i januari
Lider du också av ekonomisk baksmälla efter jul och nyår?
Då är du inte ensam.
Här får du lite tips för att klara dig billigt undan med maten i januari.
December var en hård månad för plånboken, och det märks inte minst nu i januari när kvartalsräkningarna hopar sig och nyårsaftonens champagnerus har lagt sig. Den ekonomiska baksmällan har slagit till. Men misströsta icke, ty det finns hjälp att få.
Efter bostadskostnaden lägger vi mest pengar på mat i månaden. Och det finns en hel del man kan göra för att minska sina matkostnader. Här är några tips för hur du klarar matbudgeten i januari.
Satsa på storkok
Genom att laga mycket mat som du fryser in sparar du en hel del pengar – och dessutom tid. Det finns dessutom många goda recept som lämpar sig för den stora grytan.
Fynda julskinka
När julen är över reas julskinkan ut. Passa på att köpa och frys in! Det finns oändligt mycket att göra. Till exempel kan du använda den till kroppkakor, pyttipanna, pizza, ärtsoppa, skinkpaj eller pastasås.
Planera inköpen
Skriv en inköpslista och handla inte mer än du behöver. För att kunna göra en optimal inköpslista kan du göra en matmeny så att du vet precis vad du behöver för att klara dig hela veckan.
Kasta inte
Börjar utgångsdatumet närma sig på något av dina livsmedel? Släng dem inte! Riv osten och frys in den och lägg brödet i frysen. Planera också dina måltider efter vad som behöver användas i kylen innan det blir dåligt. Rester efter måltider kan användas till matlådor eller till en ny måltid nästa dag – en pyttipanna till exempel.
Matlåda till jobbet
Att handla mat ute varje dag är inte optimalt för plånboken. Se till att laga mycket mat om kvällarna så att du får lite över till matlåda. Hinner du inte med matlagningen finns det alternativ som går fort. Du kan till exempel göra en matig smoothie på bara några minuter.
Håll koll på matfynden
De stora livsmedelkedjorna presenterar varje vecka sina billigaste varor på respektive hemsida. Och på Aftonbladet Mat & Vin kan du varje måndag läsa vad du kan göra med råvarorna med bäst pris.
Glöm inte frysvarorna
Ibland kan man glömma bort vad man har i frysen. Kontrollera vad du har innan du handlar så att du slipper köpa dubbelt, och planera måltider som fungerar med det du redan har i frysen.
Mindre portioner
För att undvika att slänga mat är det bra att lägga upp mindre portioner på tallriken. Är du fortfarande hungrig kan du ta en portion till – men tänk på att du alltid ska orka det du lägger upp på tallriken.
Källor: Konsumentverket, Spartipset, Spara pengar,